Mon. Dec 6th, 2021

ACȚIUNI INFORMATIV – PREVENTIVE PENTRU COMBATEREA EFECTELOR PANDEMIEI DE COVID-19

2 min read

Ieri, 7 noiembrie, pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul Sars-CoV-2, peste 145 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Județul Vaslui, au continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat și au avut drept obiectiv prevenirea și informarea cetățenilor cu privire la pericolul la care se expun în cazul nerespectării măsurilor legale în vigoare.
Au fost derulate 11 misiuni specifice și acțiuni punctuale, fiind vizate, în special, zonele aglomerate, agenții economici, mijloacele de transport în comun, verificarea persoanelor aflate în izolare/carantină la domiciliu, dar și portul măștii de protecție, scopul fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.
Astfel, în ultimele 24 de ore, în urma activităţilor desfăşurate pe raza întregului județ, au fost verificate peste 50 de societăți comerciale, peste 105 locații/medii de interes, peste 100 de mijloace de transport persoane, fiind totodată verificate peste 375 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 59 de sancţiuni contravenţionale, conform Legii nr.55/2020, în valoare totală de 32.200 de lei. Dintre acestea, 44 au fost aplicate persoanelor care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, cu amenzi în cuantum de 16.500 lei iar 15 au fost aplicate persoanelor care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație, acestea fiind sancționate contravențional, cu amenzi în cuantum de 15.500 lei.

Dintre restricțiile ce trebuie respectate amintim:
-Circulația, în intervalul orar 22.00-5.00, este interzisă în toate zilele săptămânii pentru persoanele care nu dețin certificat verde, cu precizarea că persoanele nevaccinate pot circula în acest interval orar pe baza declarației pe propria răspundere, a adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în timp ce persoanele vaccinate pot circula fără restricții.
-Programul de funcționare a agenților economici este stabilit în intervalul orar 5.00-21.00, inclusiv centrele și parcurile comerciale, unde accesul este permis doar pentru persoanele care dețin certificat verde.
-Purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, pentru toate categoriile de persoane, vaccinate, trecute prin boală sau nevaccinate.
-Este interzisă organizarea de eveniment petreceri ( nunți, botezuri, etc ).

Reamintim faptul că nerespectarea prevederilor referitoare la portul măștii de protecție se sancționează, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu amendă între 500 și 2.500 lei. De asemenea, cu aceeași amendă se sancționează și nerespectarea prevederilor referitoare la interdicția de circulație a persoanelor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.