Tue. Nov 30th, 2021

COPII VASLUIENI FAC…SENZATIE PESTE OCEAN

2 min read

Recent am cunoscut romani care ne fac cinste peste mari si tari. Iar daca acel roman sau acea romanca mai este si…vasluian sau vasluianca bucuria este cu atat mai mare. ”Armonia” este un grup vocal alcatuit din copii iar Alina Chirila este o vasluianca de toata isprava care a emigrat in Canada, la Montreal, in anul 2009, impreuna cu sotul si cu cei 2 copii. Ca pentru orice emigrant inceputul a fost dificil, insa treptat, lucrurile s-au asezat si viata a intrat pe fagasul ei normal. ”Noi eram la a doua emigrare, deoarece am locuit cativa ani in Italia, inainte de a ne decide sa plecam in Canada. Deci, intr-un fel, eram…”caliti”. Suntem o comunitate de români destul de mare aici, in Montreal si exista numeroase evenimente unde ne intalnim. Există de asemeni numeroase activități organizate de români: cursuri de pictură, cenacluri literare, spectacole etc. In diaspora, pastrarea si promovarea limbii romane si a culturii romanesti a devenit o prioritate. Nu atat pentru emigrantii de prima generatie (noi adica) ci mai ales pentru copiii si nepotii nostri. In acest scop, in comunitatea de aici exista oameni cu suflet mare care se dedica acestui scop si care organizeaza diferite activitati pentru adulti si pentru copii, unde se vorbeste si se simte romaneste”, ne spune Alina Chirila.
Grupul vocal de copii Armonia s-a nascut in martie , anul acesta, din dorinta de a oferi copiilor romani din comunitate o activitate muzicala unde sa poata canta in limba romana. In plus, prin piesele pe care le propun copiilor, acestia au ocazia de a cunoaste compozitori, interpreti si textieri romani de pe ambele maluri ale Prutului.
De asemenea, grupul Armonia ofera copiilor prilejul de a se cunoaste, de a se imprieteni si de a avea amintiri impreuna, in limba materna. ”Am inceput activitatea intr-o perioada in care nu ne puteam intalni sa repetam in prezenta fizica, astfel ca ne-am desfasurat repetitiile on line, fiecare de la domiciliu. Chiar si in aceste conditii am reusit sa realizam un clip cu care am participat la Concursul international ”Muzica ne poate uni, desfasurat on line, concurs organizat de Primaria Pecica (Arad), in parteneriat cu Programul National ”Cantus Mundi”. Grupul vocal Armonia a luat trei premii: premiul 1, premiul special al juriului, din partea doamnei Ana Ungureanu (dirijoarea corului Madrigal) si premiul de popularitate, pentru cele mai multe aprecieri si distribuiri on line. Clipul a fost produs sub forma unui cor virtual pentru a putea respecta regulile sanitare in vigoare la acea ora. Cam aceasta este, in linii mari, povestea grupului vocal de copii Armonia, din Canada, copii romani nascuti pe meleaguri canadiene”, a incheiat vasluianca noastra.
Proiecte de viitor au multe: participari la concursuri si festivaluri, lansari de piese in prima auditie, realizarea unor videoclipuri si multa, multa bucurie si voie buna pentru copiii romanilor din Canada, copii cu varste cuprinse intre 7 si 13 ani!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.