Mon. Dec 6th, 2021

CALIN GHEORGHIU, UN TANAR SAHIST DE MARE VALOARE

6 min read

Printre echipierii formatiei CS Sergentul Radical Grup Vaslui, prezenta recent la Campionatul Diviziei A de sah pentru seniori, de la Vaslui, s-a numarat si Calin Gheorghiu. Sportivul a jucat la masa 3 pentru vasluieni si a reusit un punctaj excelent: 5.5 puncte din 6 posibile, cu doar o remiza, obtinuta in ultima runda, in fata lui Radu Cristian Toma, de la CSU ASE Bucuresti, gruparea promovata in Superliga de pe locul 1. ”Sunt Călin Gheorghiu, sau ”Maestrul Fide Călin Gheorghiu”, cum mă mai alintă lumea, în parcurile de specialitate. M-am născut în ’97, anul în care Kasparov pierdea revanșa contra juniorului de silicon ”Deep Blue” cu 3 ½ la 2 ½ , scor strâns, cu care a pierdut și echipa din Vaslui calificarea în Superliga, dar nu-mi prea plac comparațiile exagerate.
”Legenda” spune că m-am apucat de șah la 2 ani, din cauza lu’ soră-mea. Ea făcea antrenamente cu domnul Vasile Manole, iar eu, din curiozitate, asistam. Nu a durat mult până să îmi intre în sânge virusul șahist, pentru care nu s-a descoperit încă un remediu sub formă de vaccin. Prima competiție la care am luat parte a fost la Eforie Nord, în 2005. Aveam 8 ani și o pereche de șlapi norocoși. Din păcate nu a fost de ajuns, a trebuit să gust înfrângerea de vreo 6 ori, să aflu că mutarea ”en-passant” chiar există și că nu e politicos să folosești scaunul pe care joci pe post de toaletă (căutați pe Youtube, pentru pasionații de stand-up comedy). În orice caz, după 6 înfrângeri, 2 remize și o victorie prin K.O. m-am clasat pe locul 43. Onorabil de altfel, doar că din 45 de participanți”, ne povesteste Calin. Copilul de la vremea aceea era fericit că prima experiență departe de jucăriile de acasă s-a terminat cu bine și că șlapii au supraviețuit luptei cu nisipul. Ca un mare campion, a dorit să se lase după acea experiență, insa a descoperit că nu are nici un alt talent, după care a incercat să mearga la fotbal, baschet, înot, tenis și cam atât. Poate era bun la dansuri, dar soarta n-a vrut să îi faca părul cu gel și să numere pașii de cha-cha într-un costum puțin cam strâmt pentru un copil îndrăgostit de înghețată. Așa că a revenit la șah, unde a început antrenamentele puțin mai serioase alături de Vasile Manole și de gașca de la Politehnica Iași (posibil să se fi chemat Iașitel Iași pe atunci). Între timp sora se lăsase, ”cu siguranță era loc doar de un singur șahist în familia Gheorghiu”, spune tanarul sahist, care continua: ”primesc destul de des întrebarea dacă am vreun grad de rudenie cu marele maestru Florin Gheorghiu. Răspunsul e nu, insa mi-aș fi dorit).
2006 a fost anul în care Universul a strigat pentru prima oară: ”Călin Gheorghiu trebuie să ajungă șahist!”. A luat prima medalie națională. Campion la șah-blitz, cu 7 victorii, din 7. Un rezultat important, din care îsi aminteste bucuria antrenorului și victoria în care a sacrificat un nebun contra favoritului 1, Radu Hăhăianu. Pe lângă numele care părea înfricoșător pentru un copil de 9 ani, bătuse cam tot în celelalte probe, el fiind campionul la șah clasic în acel an. Cam atunci a fost momentul când a realizat că poate face ceva mai presus de el cu șahul și de atunci nu prea s-a mai uitat înapoi. La aceeasi competiție a reușit să evite dezastrul gastric de la Eforie Nord 2005, deci erau progrese și în plan personal.
2007 a fost anul de..”glorie”. A devenit campion național la șah clasic, vicecampion al UE la șah clasic și vicecampion al Europei la șah rapid. ”Nu știu cât de meritat a fost, jucam destul de agresiv, știam bine deschiderile pe care le jucam și îmi plăcea să fac sacrificii. Ceea ce mergea bine cu jucătorii care nu știau să se apere, dar când întâlneam jucători puțin mai strategici și cu un calcul mai bun, nu prea aveam șanse( ex: Antal Tibor Kende, care m-a batut destul de lejer la Campionatul UE). După succesul din 2007, m-am crezut destul de bun și am început să mă antrenez mai rar și să joc FIFA mai des. Pe plan național reușeam să fiu constant în top 3 la vârsta mea, deși Mihai Bida era constant peste, fiind mai mult mai bine pregătit teoretic și mai constant, iar la europene și mondiale nu prea mai făceam față. Am mai avut câteva rezultate bune cu colegi de generație care au ajuns mari maeștri( remiză cu Alekseenko- participant la Turneul Candidaților 2020-2021, victorie cu Bluebaum și victorie cu Bilguun Sumyia-mare maestru din Mongolia), dar erau ocazioanale și insuficiente pentru o clasare în top 10. Declinul a continuat până în 2014, când am decis să fac o schimbare majoră și am început lecțiile cu marele maestru Vlad Jianu”, isi aminteste Calin. Alături de Vlad a învățat cam ceea ce înseamnă să fii șahist profesionist și ce muncă colosală se află în spatele titlului suprem în șah, cel de mare maestru. La un an după începerea noii colaborări, munca s-a concretizat în titlul de maestru Fide (ELO 2300). Titlu la care nu poate să zica că visa, insa care a venit ca o surpriză foarte plăcută și a confirmat cumva că nu munceste chiar degeaba.
În 2016 a reușit să recucereasca titlul de campion național la șah clasic și a reprezentat România la Campionatele Mondiale de juniori, din India. Tot în 2016 a început să studieze la University of Edinburgh, din Scoția, fapt ce a lăsat șahul pe locul 2 și ulterior chiar mai jos în prioritățile personale. A continuat să joace și acolo, chiar a obținut titlul de campion al Scoției cu echipa din Edinburgh (unul dintre cele mai vechi cluburi din lume, înființat în 1822) și a mai participat în Liga Islandei și în 4 NCL(Liga celor 4 națiuni) cu experiențe plăcute și rezultate decente.
În 2019 s-a întors în țară, unde a început studiile de Master în Matematică Aplicată la Universitatea ” A.I. Cuza ” Iași și a lucrat în diverse proiecte în domeniul IT. Șahul a rămas o pasiune importantă, așa că juca turnee oricând avea ocazia.
”2021 a fost anul în care cei de la Sergentul Vaslui mi-au propus o colaborare, pentru a juca în echipa de Divizia A. Am fost încântat de propunere, întrucât am mai jucat ca junior la turnee în Vaslui și a fost o plăcere să revin alături de…”Sergenți ”. Oamenii din echipă m-au primit cu multă căldură. Aș vrea să le mulțumesc pentru susținere și ospitalitate lui Constantin Grosu și lui Sandu Ionel, care m-au făcut să mă simt ca acasă. Rezultatul personal a fost unul surprinzător de bun, am obținut 5 victorii, o remiză și nici o înfrângere. Din păcate echipa a ratat la doar jumătate de punct locul care ducea în Superligă, insa cred că acest rezultat ne va motiva să construim o echipă mai puternică și mai unită pentru anul viitor.
În ceea ce mă privește, sunt onorat să reprezint Sergentul Vaslui și voi munci în continuare pentru rezultate cât mai bune atât la nivel individual, cât și cu echipa. Următoarea competiție la care voi participa este Openul Internațional al României la șah clasic, desfășurată la Alba Iulia în perioada 20-27 noiembrie. Pentru anul viitor doresc să ne menținem optimismul pentru promovarea în Superligă. ”Hai Sergentul””!!, a incheiat, plin de optimism Calin Gheorghiu, jucatorul cu cel mai bun punctaj la Nationalele de sah pe echipe, seniori, de la Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.