Mon. Dec 6th, 2021

Romania nu este de acord cu interzicerea transportului de animale vii

2 min read

România nu este de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii. Aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale români.
Acestia sunt de acord cu faptul că toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate țările membre. România are o legislație actualizată, care prevede monitorizarea respectării condițiilor de bunăstare în timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinație. Romania este singura țară europeană care are o asemenea reglementare. Legea 150/2020, prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar care să monitorizeze starea de sănătate și condițiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistență medicală dacă este nevoie și să completeze un raport zilnic și unul la finalul transportului.
De asemenea, crescatorii de animale cred că acolo unde este posibil și există cerere, este mai rentabil din punct de vedere economic să se exporte carcase și carne procesată. Se creează, astfel, locuri de muncă și se corectează balanța comercială.
De aceea, verificarea strictă a respectării condițiilor de bunăstare animală de către transportator prin autoritățile competente este soluția, și nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii români.
Crescatorii de animale resping total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European, iar acum își caută susținători. Ei se bazeaza pe o abordare echilibrată a Consiliului AgriFish.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.