Mon. Dec 6th, 2021

Seceta s-a abătut din nou asupra Vasluiului

2 min read

Din acest motiv fermierii nu pot semana

Seceta pedologică extremă a pus stăpânire pe județul Vaslui. Solul este tare ca piatra, iar pe o adâncime de 0-20 centimetri deficitul de apă este foarte mare. Fermierii pregătesc cu greu terenul pentru însămânțări, cu consumuri mari de carburant și uzura utilajelor. Față de anul trecut, se înregistrează deja întârzieri la semănatul culturilor de toamnă. Județul Vaslui este lovit din nou de seceta pedologică extremă. Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, în data de 18 octombrie 2021 rezerva de apă din sol pe o adâncime de 0-20 de centimetri este la un nivel foarte scăzut.
În județ, potrivit datelor centralizate de la producătorii agricoli, până la această dată a fost semănată cu grâu o suprafață de 14.748 de hectare, ceea ce reprezintă 22% din programul total de 66.729 hectare. La aceeași dată, în anul trecut, fermierii vasluieni semănaseră 30% din programul asumat, adică 19.180 de hectare.
La rapiță a fost semănată o suprafață de 17.737 hectare, adică un procent de 93% din programul stabilit. Însă, din cauza secetei, pe unele parcele plantele nu au răsărit sau au răsărit neuniform, astfel încât unii fermierii s-au decis să întoracă culturile chiar din această toamnă. Deficitul de apă din sol este foarte mare. Fermierii nu pot pregăti corespunzător solul pentru campania de însămânțări, nu pot face arături etc. Semănatul se face cu dificultate. Consumul de carburant este foarte mare, iar din cauza terenului lipsit de umiditate crește și uzura utilajelor. În data de 21 octombrie 2020 Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a autorizat la plată 1.651 de fermieri. Despăgubirile au fost acordate pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din toamna anului 2019. Suprafața totală autorizată la plată s-a ridicat la o suprafață totală de 57.363 hectare. La nivel național au fost despăgubiți 34.647 de fermieri, iar suprafața despăgubită a fost de 1.168.000 de hectare (ha). Cuantumurile despăgubirilor au fost următoarele: grâu – 925 de lei/ha; secară – 925 de lei/ha; triticale – 805 lei; orz – 912 lei/ha; orzoaică – 951; ovăz – 772 lei/ha; rapiță – 1.002 lei/ha.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.