Fri. Mar 29th, 2024

20 de comune din judet, beneficiare ale serviciile medicale ale

4 min read

caravanei mobile de analiză gratuită a sănătății plămânilor

Comunele Banca, Dragomireşti, Griviţa, Hoceni, Iana, Lunca Banului, Bogdănești, Puieşti, Pungeşti, Soleşti, Oșesti, Ştefan cel Mare, Vetrișoaia, Vinderei, Zorleni, Berezeni, Fălciu, Șuletea, Fruntișeni și Gherghești sunt cele in care caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de luni, 18 octombrie, în cadrul proiectului ”Screening TB”. Proiectul este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București și partenerii săi, prin intermediul cărora sunt puse la dispoziția persoanelor care trăiesc în zonele rurale, servicii medicale gratuite de sănătate a plămânilor în vederea depistării tuberculozei.
Comunele din județul Vaslui selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate cazuri noi de tuberculoză în ultimii ani. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în Vaslui este de 51,8 cazuri la suta de mii de locuitori.
Vasluiul este cel de-al 18-lea județ unde ajunge caravana ”Screening TB” de la demararea programului de screening a tuberculozei în urmă cu doi ani. Argeș, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Galați, Tulcea, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud și Sălaj sunt județele unde se desfășoară ori s-a încheiat deja programul de depistarea activă/screening a tuberculozei. Caravana ”Screening TB” va rămâne până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 în județul Vaslui și va asigura accesul populației facil, aproape de casă, la consultațiile medicale gratuite puse la dispoziție în cabinetul mobil. Acest cabinet mobil este, în fapt, o camionetă modernizată, dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Caravana “Screening TB” face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București și a partenerilor săi, cu sprijinul Ministerului Sănătății.
Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că doar împreună se poate combate răspândirea tuberculozei. Valul 4 al pandemiei de Sars-Cov2 ridică serioase probleme în programarea activităților caravanei, insa tocmai aceste condiții speciale fac mai important accesul populației vasluiene la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare. Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2, în condițiile în care diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea crizei pandemice, face ca prezența caravanei Screening TB să fie un sprijin real în aceste comunități.
Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul ”Screening TB” găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro
În judeţul Vaslui, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul Pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.
Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.
Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).
Proiectul este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.
Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai prestigioasă instituție medicală din România, cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.