Fri. Jan 21st, 2022

Oamenii de afaceri nu mai vor asistați social

2 min read

Oamenii de afaceri din județul Vaslui sunt tot mai intransigenți atunci când vine vorba de protecția socială. Cu o criză acută de personal, antreprenorii solicită autorităților locale să reducă numărul beneficiarilor de ajutoare sociale. Cu toate acestea, în ultimii an, numărul persoanelor care încasează venitul minim garantat este tot mai mic. De departe, soluția pentru ca forța de muncă să nu mai plece din județ este plata unor salarii la nivelul țărilor din UE. Persoanele calificate în orice domeniu de activitate sunt tot mai greu de găsit. Criza forței de muncă lovește sever în agenții economici, iar singura soluție viabilă este creșterea salariilor.
Beneficiarii de venit minim garantat din județul Vaslui sunt extrem de activi. Potrivit datelor transmise de UAT-uri către Inspecție Socială Vaslui, pentru primele 7 luni ale anului 2021 membrii familiilor beneficiare de ajutor social au prestat nu mai puțin de 2.898.681 de ore de muncă în folosul comunităţii. Județul Vaslui avea la sfârșitul lunii iulie 2021 un număr de 7.302 beneficiari de ajutor social. Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.
Din nefericire, mediul de afaceri local nu a profitat de întoarcerea în țară a vasluienilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Fără o strategie care să ofere o perspectivă optimistă de dezvoltare a județului Vaslui, fără a oferi locuri de muncă plătite decent, majoritatea celor întorși din țările europene au plecat din nou la muncă în străinătate.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.