STOP risipei alimentare!
2 min readToate persoanele au un rol important în reducerea risipei alimentare! Adesea, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului. Este mult mai ușor decât se crede!
Ce puteți face ca şi consumatori?
ACASĂ:
-Planificați-vă mesele;
-Puteţi să folosiți surplusul de la prepararea meselor anterioare;
-Citiți informațiile despre data durabilităţii minimale a alimentelor. Aceasta poate fi exprimată în două feluri în funcţie de perisabilitatea alimentului, respectiv „expiră la data…” (ne informează despre siguranţa alimentelor) și „a se consuma de preferinţă înainte de data…” (ne informează despre calitatea alimentelor);
-Puneți mai puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul;
-Congelați! (porții gata făcute);
Depozitați alimentele în mod corespunzător (verificați etichetele pentru instrucțiuni de stocare, asigurați-vă că frigiderul este potrivit între 1 °C și 5 °C);
-Cunoașteți permanent ce alimente aveţi în cămară și frigider;
-Rotiți alimentele stocate acasă – „primul intrat, primul ieșit”!
LA MAGAZINE SAU PIAŢĂ:
-Faceţi o listă de cumpărături;
-Nu cumpărați când vă este foame;
-Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie (dimensiunea potrivită a ambalajului sau alimente vrac);
-Puteţi alege fructe și legume imperfecte din punct de vedere al aspectului exterior (formă, dimensiune), aflate adesea la reducere;
-Puteţi achiziţiona şi consuma produsele aflate la reduceri şi care sunt aproape de atingerea datei durabilităţii minimale.
Dorelian David