Fri. Sep 24th, 2021

Investițiile, blocate mai greu de firmele care contestă licitațiile

2 min read

Firmele perdante care contestă licitațile publice primesc o lovitură dură prin modificarea legislației achizițiilor publice. Guvernul României a aprobat un act normativ, prin care scurtează anumite termene în ceea ce privește contestațiile și crește taxa pentru agenții economici care depun contestații. În acest fel, numeroase proiecte de dezvoltare derulate de UAT-uri vor putea fi implementate mult mai rapid. Există un adevărat ”sport național” în România privind formularea de contestații. Cea mai importantă prevedere dintre cele care vizează modificarea legislației se referă la obligativitatea încheierii contractelor de achiziție publică cu ofertantul care a fost declarat câștigător, după prima decizie a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).
Până la introducerea noilor reglementări exista posibilitatea să fie încheiate contractele de achiziție după prima decizie a CNSC, insa nu era o obligație. Acum aceasta este o obligație și în acest fel se speră in fluidizarea procesului achizițiilor publice, pentru că astfel sunt afectate proiectele de investiții, proiectele de dezvoltare. Și în municipiul Vaslui unele investiții au fost blocate temporar, din cauza unor contestații. Este și cazul a două obiective (Parcul Copou și str. Valentin Silvestru), a căror decizii de atribuire au fost contestate de către firmele perdante, care au participat la licitații.
Se așteaptă cât mai rapid o decizie de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, pentru a da drumul la execuția celor două proiecte. Primăria Vaslui finanțează, printr-un proiect european, reconversia unui teren degradat din zona Parcului Copou în zonă verde și de agrement. Suma totală alocată lucrărilor este în valoare de 14.271.546 lei. Prin proiectul propus se va realiza extinderea Parcului Copou pe o suprafață de 1,6 hectare, teren care se învecinează cu parcul Copou și strada Andrei Mureșanu.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.