Fri. Jan 21st, 2022

Contractele de lucrări pot fi ajustate cu scumpirile materialelor

3 min read

Primarii județului Vaslui au primit o veste foarte bună de la Guvernul României. Toate proiectele de investiții care au avut de suferit din cauza creșterii prețului la materialele de construcții vor fi deblocate. Executivul a aprobat un act normativ care va permite ajustarea acestor majorări. Ajustarea se face în baza unei formule, care se bazează pe un indicator privind ponderea materialelor de construcții în diferite categorii de lucrări.
In județ a avut loc ierio runda de discuții cu primarii pe teme prioritare pentru unitățile administrativ teritoriale. La evenimentul care s-a desfășurat în sala de ședințe „Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ Vaslui a luat parte și prefectul județului Vaslui, Mircea Lăudatu precum și subprefectul Mircea Gologan.
Vestea foarte bună pentru autoritățile publice locale este aprobarea de către Guvernul României a unei ordonanțe care să ajute UAT-urile în deblocarea proiectelor de investiții. Blocajul a survenit în urma unei creșteri neprevăzute a prețului la materialele de construcții, majorarea care a avut loc în toate statele Uniunii Europene. Actul normativ conține o formulă și niște indicatori de ajustare, care au fost stabiliți în urma discuțiile dintre diferite instituții, la care au participat și reprezentanți ai constructorilor.
Formula are la bază un indicator pe care Institutul National de Statistica (INS) îl publică lunar și care se bazează pe ponderea pe care materialele de construcții o au în diverse categorii: drumuri, clădiri nerezidențiale publice sau de altă natură. Ponderea materialelor de cosntrucții este diferită, iar în funcție de această pondere și indicatorul publicat de INS se poate face ajustarea de la data publicării ordonanței în Monitorul Oficial. Actul normativ aprobat de guvern prevede și procedura de lucru. În termen de 15 zile constructorii vor veni cu o solicitare către primării, iar primarii vor întocmi acte premergătoare, pe care le vor transmite finanțatorului. Proiectele finanțate din fonduri guvernamentale vor beneficia de această suplimentare din bugetul de stat. Tot mai multe proiecte de investiții din comunitățile județului Vaslui sunt în pericol de a se închide. Cauzele pentru care firmele de construcții nu mai respectă graficele de lucru sunt multiple. Pe de o parte, plata facturilor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală se face foarte greu. Pe lângă faptul că banii vin cu întârziere de la Ministerul Dezvoltării, o altă mare problemă este reprezentată de prețurile din sectorul construcților, preturi care au crescut foarte mult. Spre exemplu, fierul beton de la un preț de 2,70 lei/kilogram acum a crescut la 5 lei/kilogram, în timp ce metrul cub de cherestea a crescut de le 600 de lei la circa 1.400 de lei. Mai mult, dacă pe piața liberă un metru pătrat construit ajunge la circa 1.000 de euro, contractele licitate cu Ministerul Dezvoltării prevăd un preț de 500-600 de euro/metrul pătrat.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.