20/06/2024

Tot mai multe întreruperi de sarcină la minorele sub 15 ani

3 min read

Numărul nașterilor înregistrate la adolescentele din județul Vaslui continuă să crească de la un an la anul. Îngrijorător este faptul că numărul minorelor cu vârsta sub 15 ani care au rămas gravide în prima jumătate a acestui an s-a dublat față de anul trecut. La aceeași grupă de vârstă, în acest an a fost înregistrată și o întrerupere de sarcină. Și pe segmentul de vârstă cuprins între 15 și 19 ani s-au înregistrat creșteri privind numărul de gravide în cursul acestui an. În prima jumătate a anului trecut datele statistice la nivel de județ privind numărul de gravide sub 15 ani, între 15 și 19 ani și între 45-49 ani se prezinta astfel: sub 15 ani – 5 cazuri; între 15 și 19 ani – 190 și între 45-49 de ani un caz. Conform datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în perioada similară a acestui an situația era următoarea: sub 15 ani – 10 cazuri; între 15-19 ani – 195; între 45-49 de ani – două cazuri. Pe de altă parte, referitor la întreruperile de sarcină din primul semestru al anului 2020 în județul Vaslui s-au raportat urmatoarele date pentru grupele de vârstă sub 15 ani, între 15 și 19 ani și între 45 – 49 ani: sub 15 ani – zero cazuri; între 15-19 ani – 26 de cazuri; între 45-49 de ani – 3 cazuri. În primul semestru din 2021 dinamica este următoare: sub 15 ani – un caz; între 15-19 ani – 18; între 45-49 de ani – 3 cazuri.
DSP Vaslui organizează activități de informare și conștiențizare a adolescenților, femeilor gravide și a populației generale, cu privire la diferitele aspecte ale sănătății reproducerii. Campania este implementată la nivel județean de către DSP Vaslui, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică. Persoanele care doresc să beneficieze de consiliere și ajutor în a-și alege metoda cea mai potrivită de contracepție, a-și îngriji sănătatea sexuală și a-și planifica, la un moment dat, în viață, sarcinile pot apela la specialiștii din cadrul Cabinetului de Planificare Familială specific de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. De asemenea, planificarea familială consiliază cuplurile și asupra pericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuala. Scopul planningului familial este acela de a îmbunătăți calitatea vieții, în general. Femeile gravide, supraponderale și care au afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Prin urmare, este important să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tusesaudificultăți de respirație) medicului de familie. În perioada 2009-2018 România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări.Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.
În România, în anul 2018 un procent de 42% din nașterile înregistrate la fete de 10-14 ani în UE erau în România; 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din Europa se regăsește în România; 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din Europa se regăsește în România.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.