Fri. Jan 21st, 2022

Interesul școlilor este să își păsteze catedrele

2 min read

Sistemul de învățământ din județul Vaslui nu este conectat cu piața muncii locale. În timp ce oamenii de afaceri au nevoie de o serie de meserii, singurul interes al școlilor este să își păstreze catedrele. Toată lume se înghesuie la liceu și facultate, în timp ce școlile profesionale sunt aproape pustii. Atât timp cât unitățile de învățământ nu vor avea nicio legătură cu mediul economic, aceste vor elibera diplome în specializări care nu sunt căutate pe piață.
Mediul de afaceri din județul Vaslui susține că forța de muncă de la nivel local este deficitară în ceea ce privește pregătirea profesională. Conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui trage un semnal de alarmă în numele oamenilor de afaceri, precizând că încă se pregătesc la nivelul județului prin programele școlare oameni care nu mai trebuiesc pe piața muncii.
Este neceară și o discuție mai largă cu părinții, deoarece toată lmea își dorește să termine liceul și apoi facultatea și nimeni nu se mai înscrie la școlile de arte și meserii sau la școlile profesionale.
Referindu-se la criza forței de muncă, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că autoritățile centrale nu sunt interesate de menținerea forței de muncă în țară, iar exodul oamenilor în spațiul comunitar va continua.
Cum era de așteptat, persoanele care s-au întors acasă din cauza pandemiei de coronavirus au început să plece din nou în străinătate, pe fondul lipsei de locuri de muncă bine plătite.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.