Fri. Sep 24th, 2021

Creditele restante în lei sunt la un minim istoric

2 min read

La jumătatea anului 2021 vasluienii se găseau într-o situație financiară de invidiat. În primele șase luni ale anului, creditele restante în lei au scăzut accelerat și totalizează doar 18,6 milioane lei. În paralel, persoanele fizice s-au împrumutat masiv de la bănci, în fiecare lună fiind contractate credite noi de 10,8 milioane lei. Dacă analizăm categoriile populației care se bucură de creșterea economică, de departe, angajații din aparatul bugetar o duc cel mai bine cu banii. Prima jumătate a acestui an găsește clienții băncilor comerciale din județul Vaslui într-o situație extrem de bună. Conform datelor publicate de Banca Națională a României, volumul creditelor restante în monedă națională a scăzut de la o lună la alta, în timp ce vasluienii au contractat noi împrumuri fără reținere.
În luna ianuarie 2021, creditele totale în lei din județul Vaslui totalizau suma de 1.485 milioane de lei, din care 1.446,8 credite curente și 38,5 milioane de lei credite restante. După numai șase luni, situația financiară s-a modificat radical. La un volum total de credite în lei de 1.571 milioane de lei, erau înregistrate credite curente de 1.553 milioane de lei și credite restante de 18,6 milioane de lei. Practic, în prima jumătate a anului curent, valoarea creditelor neperformante s-a diminuat cu nu mai puțin de 20 milioane de lei.
Un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile, fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. O persoană fizică nu își mai poate achita ratele la credit dacă își pierde locul de muncă, în timp ce o companie se confruntă cu probleme financiare. Pe fondul scăderii constante a creditelor neperformante, populația a continua să se îmărumute masiv de la bănci. Potrivit datelor statistice, în luna ianuarie 2021, gospodăriile populației aveau contractate credite în valoare totală de 907 milioane de lei. În numai șase luni, împrumuturile au crescut la 972,1 milioane de lei, din care pentru consum a fost alocată suma de 524,9 milioane de lei, iar pentru achiziționarea de locuințe a fost rezervată suma de 409,6 milioane de lei. La un simplu calcul, reise că împrumuturile au crescut cu 65 milioane de lei, cu o cadență lunară de 10,8 milioane de lei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.