Sat. Sep 25th, 2021

Cine este academicianul Ionel Miron

2 min read

Ionel Miron s-a născut în localitatea Ivăneşti, în urmă cu 86 de ani. A urmat cursurile şcolii primare şi a revenit ca profesor debutant la Şcoala Ivăneşti în anul 1957. De atunci, doctorul în biologie s-a făcut imediat remarcat, obţinând numeroase premii, diplome şi medalii pentru invenţii, dintre care 12 de aur. Dintre invenţiile sale amintim ferma de creştere dirijată a păstrăvului pe lacuri montane şi construirea batiscafului de la Bicaz, cu care a obţinut un record european care dainuie si astazi, explorând subacvatic timp de 36 de zile, la 10 metri adâncime, în Lacul Bicaz. Renumitul profesor nu uita niciodata sa aminteasca de copilăria sa, considerând că “am avut norocul ca pe aceste meleaguri să mă bucur de cea mai fericită copilărie pe care şi-o putea imagina un copil. Am fost 5 copii la părinţi, iar timpurile copilăriei noastre au fost cu mult diferite faţă de cele pe care voi le trăiţi acum. De asta le voi purta tot timpul o profundă recunoştiinţă părinţilor mei pentru tot ce mi-au oferit. Cu timpul am revenit la şcoală cu gândul ca să încerc să redau bucuria elevilor de aici de a redescoperi alte locuri, alte scenarii de viaţă. De aceea am organizat o şcoală de vară, cu care am ajuns la a şasea ediţie, iar grupul de elevi cu care participăm, de fiecare dată alţii, pot observa diferite aspecte din ecologie, natură, la Bicaz sau la diferite ferme piscicole din zonă”, a declarat Ionel Miron, care în ultimii ani s-a implicat activ susţinerea educaţiei la şcoala din Ivăneşti. La eveniment, Ionel Miron a fost însoţit de fiul său, Liviu Miron, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi. Cei doi au asistat la un spectacol artistic, oferit de copiii din Ivăneşti, şi la un simpozion pe teme de educaţie ecologică. Si-a dăruit 58 din cei 86 de ani de viață cercetării științifice. S-a dedicat limnologiei (n.r. – disciplină care se ocupă cu studiul apelor continentale, modul în care aspectele fizice și chimice ale acestora influențează viața organismelor acvatice) și acvaculturii, fiind cel care a pus bazele unei noi metode de cercetare în România, prin realizarea unei biotehnologii de creștere a păstrăvului în viviere flotabile.
Este membru al Societății de Ştiinţe Biologice din România, al Societății Române de Ecologie și vicepreşedinte şi membru fondator al Societăţii Române de Limnologie.
Din 2010 este Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, iar în anul 2014 a primit titlul de Profesor Emeritus al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.