Fri. Jan 21st, 2022

Bătrânii vasluieni se așteaptă la o iarnă de coșmar

2 min read

Scumpirile din ultima perioadă și apropierea anotimpului rece îi alarmează pe pensionarii vasluieni. Cu pensii foarte mici, mulți dintre bătrâni susțin că nu se pot descurca cu cheltuielile zilnice. Din păcate, majorările de pensii au fost înghețate, iar puterea de cumpărare a scăzut de la o lună la alta. „Vin timpuri foarte grele”, susțin reprezentanții persoanelor vârstnice din județul Vaslui.
In perioada următoare pensionarii se vor descurca foarte greu.
Pensionarii au avut o ședință la Predeal, legat de indexarea pensiilor, de majorarea prețurilor și unde s-au dezbatut si alte probleme. Pensiile au înghețat, toate majorările au înghețat până în 2024. Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă, pensionarii au făcut numeroase intervenții la Guvernul României și la Președinție, în care au abordat problema majorării pensiilor și alte facilități specifice persoanelor în vârstă. În acest context pensionarii din județul Vaslui sunt de părere că actualii guvernanți vor renunța la adoptarea unei noi legi a pensiei, dar și la recalcularea pensiilor. Aceștia susțin că cele două inițiative sunt acțiuni de imagine și nu au nimic în comun cu problemele cu care se confruntă pensionarii.
Începând din data de 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020. În județul Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.