Fri. Mar 29th, 2024

Festivalul de muzică corala „Gheorghe Cucu” – Vaslui, 22 august

2 min read

Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, Formația de muzică veche „Anton Pann” și alți invitați de marcă, la Vaslui, pe 22 august

Episcopia Hușilor, Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Primaria comunei Puieşti, organizează, la Vaslui, duminică, 22 august, Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”.
Evenimentul va avea loc în aer liber, în Centrul civic al Vasluiului, începând cu orele 19.00, toți iubitorii muzicii corale laice și religioase având șansa întâlnirii unor formații corale de excepție. Intrarea este liberă.
În cadrul evenimentului vor susţine recitaluri Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, Formația de muzică veche „Anton Pann”, Corul „Dignus Est” al Episcopiei Huşilor, Formația corală „Doința” din Republica Moldova, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși și Corala „Fantasia” din Vaslui.
Deși au fost mai multe ediții anterioare ale acestei manifestări dedicate compozitorului Gheorghe Cucu, în localitatea natală – Puiești, județul Vaslui -, ediția de anul acesta este prima organizată la Vaslui și de o amploare mult mai mare, cu invitați de renume din întreaga țară.
Dorința organizatorilor este ca Festivalul „Gheorghe Cucu” să se înscrie în seria evenimentelor de marcă ale județului Vaslui, cu ecouri în întreaga țară, iar prin edițiile viitoare să capete o dimensiune internațională.
Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” organizat de Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Episcopia Hușilor, Primaria Vaslui si Primaria Puiesti, împlinește, pe de o parte, o datorie morală față de ilustra figură a compozitorului Gheorghe Cucu, originar din localitatea Puiești, județul Vaslui, iar pe de altă parte vine să satisfacă o dorință a publicului vasluian, și nu numai, obișnuit cu evenimente culturale de foarte înaltă ținută.
”Muzica bisericească ne transpune, prin armonie și cuvânt, într-un univers aparte, în care sufletul omului rezonează mult mai ușor cu chemarea tainică a lui Dumnezeu.
Împletirea dintre compozițiile religioase și cele de factură patriotică și populară, pe care ne-o propune Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”, vine să transmită realitatea că, din aceeași inimă, încălzită de mesajul creștin, izvorăște, curat, dragostea de țară și de valorile care ne țin uniți, ca neam.
Binecuvântăm, deopotrivă, pe organizatori și pe participanți, pentru darul muzical, de suflet, pe care îl oferă semenilor lor, într-o vreme în care avem o acută nevoie de înmulțire a binelui și a frumosului» este mesajul transmis de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.