ATENȚIONARE ADRESATĂ CONDUCĂTORILOR AUTO
3 min readInspectoratul de Poliție Județean Vaslui vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Având în vedere atenţionarea meteorologică COD PORTOCALIU de vreme rea (Fenomene vizate : „Din după-amiaza zilei de joi (1 iulie) în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.”) emisă de către Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 1 iulie 2021, ora 14:00 – 2 iulie 2021, ora 06:00, atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.
Fenomenele meteo prognozate în cazul COD PORTOCALIU (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori,
abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.
Recomandăm cetăţenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca, în cazul unor blocaje, să puteţi continua drumul după deblocare.
Vă reamintim:
Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto faptul că, în condiţiile unui carosabil umed, trebuie să adopte o manieră calmă de conducere, evitând bruscarea comenzilor vehiculului, blocharea intersecţiilor sau angajarea în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.
De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.
Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.
Atunci când circulaţi în condiţii de vânt puternic, țineți cont de faptul că, pe măsură ce viteza de circulație crește, se măresc și șansele ca rafalele de vânt să modifice ținta de drum a mașinilor.
Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare ale autovehiculului.
Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Totodată, evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, întrucât aceștia pot fi doborâți de vântul puternic.
De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât cea prevăzută în condiţii normale.
În eventualitatea în care drumul este blocat de ape/aluviuni/corpuri căzute pe carosabil și se derulează lucrări în vederea deblocării acestuia, vă rugăm să urmați instrucțiunile polițiștilor prezenți la fața locului.
Conduceți cu grijă!
Dorelian David