Thu. Jun 17th, 2021

Taxele si impozitele locale nu vor creste la Vaslui

2 min read

Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022 a provocat dezbateri aprinse în ședința Consiliului Local Vaslui. În contextul în care în comisiile de specialitate s-a înregistrat propunerea de amânare a aprobării proiectului, consilierii social-democrați au acuzat majoritatea că pregătește o supriză neplăcută vasluienilor. La acuzațiile privind o eventuală creșterea a taxelor și impozitelor locale, liberalii s-au apărat precizând că este o simplă manipulare. Guvernul pregătește PNRR-ul, prin care își asumă față de UE scăderea cotei de impozit pe venit. În consecință, se vor diminua și sumele pe care Guvernul le alocă în teritoriu, ceea ce înseamnă că UAT-urile vor fi obligate la un moment dat să mărească taxele și impozitele locale. În ultimii șase ani, fondurile prevăzute în buget nu se cheltuiesc. Este vorba anual de 7-8 milioane de lei, din taxe și impozite locale care rămân necheltuite. Proiectul de hotărâre privind impozitele pe 2022 nu are nicio legătură cu o eventuală decizie a Guvernului. Indexarea impozitelor și taxelor locale pe 2022 este în conformitate cu Codul Fiscal. Obligatoriu, indexarea impozitelor locale se face cu rata inflației.
Impozitele și taxele locale, precum și taxele speciale, pe anul 2022, se indexează cu 2,6%. Și în anul viitor, contribuabilii persoane fizice și juridice vor primi o serie de bonificații financiare: în cazul impozitului/taxei pe clădiri la 10%; în cazul impozitului/taxei pe teren la 10%; în cazul impozitului pe mijloacele de transport la 10%.
Primăria Vaslui a încasat în primul trimestru al acestui an suma de 17,8 milioane de lei din taxe și impozite locale. Dacă ne raportăm la întreaga sumă prevăzută a fi colectată în acest an, care se ridică la 33,9 milioane de lei, rezultă un grad de colectare de 52,59%.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.