18/04/2024

31 MAI – ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

3 min read

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează campania de marcare a “ZILEI MONDIALE FĂRĂ TUTUN”, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, 2021 fiind anul în care mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat. Din 2019 până în prezent și în strânsă legătură cu pandemia COVID-19, milioane de fumători au conștientizat importanța sănătății și riscurile la care se expun prin consumul de tutun.
La nivelul judeţului Vaslui. reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui vor desfăşura activităţi de informare, educare si conștientizare atât in mediul online, cât şi prin participarea directă a specialiştilor în rândul elevilor.
Fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual. Studiile efectuate în perioada pandemiei COVID-19 au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii de a dezvolta simptome mai severe de COVID-19, astfel încât milioane de fumători au luat în considerare renunțarea la fumat.
Motto: De azi mă las de fumat!
Beneficiile renunțării la fumat:
• în 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii;
• în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon;
• de la 2 la 12 săptămâni se îmbunătățește circulația arterială și crește capacitatea pulmonară;
• de la 1 la 9 luni se îmbunătățește capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează;
• într-un an riscul de boală coronariană se reduce la jumătate;
• între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat riscul de infarct este egal cu al unui nefumător;
• în 10 ani scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc;
• în 15 ani riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător;
• crește speranța de viață o dată cu renunțarea la fumat;
• persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat;
• renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature.
În acest an, Agenția Națională Antidrog se alătură campaniei de sănătate și prevenție ”Renunți și câștigi”, inițiată de Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și care are ca parteneri Societatea Română de Pneumologie, Spitalul Clinic județean de Urgență Cluj, Speranța TV, Radio Vocea Speranței, TVR Cluj, Direcțiile de Sănătate Publică județene.
Campania națională ”Renunți și Câștigi” își propune sensibilizarea populației generale cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun și va fi implementată în perioada 21 mai-11 iulie 2021. Aceasta constă în derularea unui concurs de renunțare la fumat desfășurat pe o perioadă de 6 săptămâni, timp în care participanții vor primi consiliere psihologică gratuită o dată pe săptămână și vor fi informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății (în perioada 21-31 mai 2021 are loc înscrierea participanților, iar în intervalul 1 iunie-12 iulie 2021, persoanele care fumează vor renunţa la fumat).

                  Ești fumător? Așteptai de mult ocazia potrivita pentru a renunța? Acest moment este ACUM!

                  Participă la PROVOCAREA VERII: RENUNȚI SI CÂȘTIGI!

Nu ești fumător, dar vrei să ajuți un prieten. Implică-te !

Spune-i despre PROVOCAREA VERII: RENUNȚI SI CÂȘTIGI!

Înscrie-te la concurs pe site-ul https://renuntisicastigi.ro în perioada 21 – 31 mai 2021 și renunță pentru 6 săptămâni la fumat, în perioada 1 iunie – 12 iulie 2021.

Poți câstiga MARELE PREMIU o excursie în valoare de 1200 euro sau multe alte premii!

Pentru mai multe detalii, accesează https://renuntisicastigi.ro! Te așteptăm!țț, sespune in comunicatul remis de cei de la CPECA Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.