Sun. Jun 20th, 2021

Amintiri cu si despre batranii nostri

3 min read

Cei de la ”Dragoste desculta” din Negresti sunt niste sentimentali. Si nici nu ar putea fi altfel daca avem in vedere ceea ce fac pentru semenii nostri, in special pentru copii si batrani. Dar mai ales pentru batrani.
”Nu am crezut niciodata ca suferinta unui batran neputincios e asa sfasietoare pana nu am inceput sa-i cautam pe batranii nostri.
Sa nu mai poti tu sa te intinzi dupa un pahar cu apa, sa iti ia un sfert de ora sa iesi la poarta daca te striga cineva…sa nu mai vorbim de carat apa, de lipit casa sau de dat cu var. Am intalnit bunici care cauta si se roaga de consateni sa le dea cu var, sa le coseasca iarba sau sa le aduca apa de baut.
Bunici care nu regreta nimic mai mult decat perioada in care puteau sa le faca pe toate fara sa depinda de altii.
Azi am umblat prin sate prin care nu am mai fost. Si am intrat la un batranel care nu parea sa aiba nevoie de nimic.
“Ma scuzati, la mine e cald, pun pe foc pentru ca mi-e frig mereu.”
Am inchis usa dupa noi si ne-am pus la povesti. Ne-a zis ca a lucrat in Valea Jiului vreo 40 de ani. La un moment dat zice:
“Ia sa mai deschidem usa.”
“Pai tataie, nu ziceai ca ti-e frig?”
“Cand am cu cine sa vorbesc nu-mi mai e frig.”
Cei mai multi dintre ei au ramas fara partener de viata in urma cu 10,20 de ani. Va inchipuiti o astfel de singuratate?
Asadar, adunate din experienta pe care o avem cu sute de batrani:Daca ii aveti in viata, sunati-i. Daca nu au telefoane le dam noi. E greu cand copiii sunt departe, dar e si mai greu cand acestia se iau cu altele si uita sa sune.

Daca aveti parinti/bunici la sat, asigurati-va ca le gasiti pe cineva de incredere sa aiba grija de ei. Sa treaca zilnic sa vada cum sunt, sa le duca o galeata cu apa, sa le coseasca iarba. E asa important pentru ei sa stie ca nu sunt uitati.

Am avut multe rude plecate peste hotare care s-au suparat pe noi pentru ca am trecut pragul casei la o ruda in varsta de-a lor. (Si ca le-am facut poza) Dar n-am avut niciun bunic suparat pe noi pentru ca am facut asta. Cei mai multi ne saruta mainile, ne dau ceapa, oua, se bucura sa ne povesteasca putin din ce stiu ei si sa aiba cateva clipe in care sa “nu le mai fie frig.”
Noi continuam sa ne extindem si sa trecem pe la cat mai multi. Ne gandim sa platim oameni de incredere care sa mearga si sa desfunde hornuri, sa coseasca, sa faca curat unde e nevoie. Continuam sa ducem mancare calda, alimente care se gatesc usor si lucruri utile pentru casa.
Daca vreti sa va alaturati noua donand, o puteti face in unul din conturile mai jos cu Mentiunea: o masa calda pentru un bunic.
Multumim pentru iubire!”, spune, atat de frumos, Magda Savuica, cea care coordoneaza, atat de frumos, de cativa ani, activitatea Asociatiei umanitare ”Dragoste desculta” din Negresti.
ASOCIATIA DRAGOSTE DESCULTA
BCR IBAN ROL: RO30RNCB0262161578590001
BCR IBAN EURO: RO03RNCB0262161578590002
SWIFT: RNCB RO BU
Paypal.me/loveisaction
Revolut: 0756854704 sau 0755 796 556
Www.dragostedesculta.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.