Thu. Jun 17th, 2021

Primarii, dezamagiti de aprobarea cu întârziere a bugetelor

2 min read

Investițiile din comunitățile de la nivelul județul Vaslui sunt mult întârziate, din cauza lipsei de finanțare. Bugetele s-au aprobat foarte târziu, iar primairi nu au putut să demareze proiecte noi. Pe lângă faptul că sunt întârziate, primăriile nu au la dispoziție suficiente fonduri pentru a susține dezvoltarea comunităților. Edilii au cerut la echilibrarea bugetelor 946,9 milioane de lei, în timp ce CJ Vaslui a avut la dispoziție doar 27,1 milioane de lei.
Aprobarea foarte târzie a bugetelor comunităților locale în acest an afectează serios dezvoltarea UAT-urilor vasluiene. Primarii susțin că foarte mult timp au putut lucra doar pe bugetul din anul trecut, ceea ce nu le-a permis să finanțeze demararea noilor investiții.
În primele luni ale anului s-au putut face plăți doar pentru investițiile vechi. Pentru investițiile noi nu s-au făcut aceste plăti.
Cât privește necesarul de fonduri pentru continuarea proiectelor de dezvoltare situația este similară cu cea din anul trecut. În general primarii au nevoie de resurse mult mai consistente pentru a-și susține proiectele propuse.
Multe primării cu un număr mic de locuitori se plâng că nu o să le ajungă banii. Primarii speră să mai primeasca și alte surse până la rectificarea bugetului consolidat al statului.
Acestia se plâng și de faptul că au primit foarte puțini bani pentru întreținerea drumurilor.
Sunt multe proiecte depuse la CNI iar primarii speră să le implementeze și să finalizeze acele investiții în școli, in drumuri si in aducțiunile de apă. Sunt multe de făcut și au rămas în urmă cu proiectele.
În prima jumătate a acestui an Consiliul Județean Vaslui a distribuit în teritoriu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2021. Pentru a ști care sunt nevoile financiare ale UAT-urilor, CJ-ul a consultat primarii. Surpriza majoră a fost în momentul centralizării cerințelor edililor care se ridică la suma de 946,9 milioane de lei. În schimb, CJ Vaslui are la dispoziție doar 27,1 milioane de lei, ceea ce înseamnă că poate acoperi necesarul de fonduri într-o proporție de numai 3%.
Solicitările sunt mult mai mari fata de bugetul alocat. Primarii doresc să își dezvolte comunitățile. În afară de Compania Națională de Investiții nu mai sunt programe unde să fie depuse socilitările de finanțare. La aceasta ora sunt peste 25.000 de proiecte în intreg județul Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.