Thu. Sep 16th, 2021

Județul Vaslui are în plată peste 27.000 de pensii sociale

2 min read

In comunitățile locale sunt la această dată foarte mulți bătrâni singuri din diferite motive. Unii nu au avut copii, alți aparținători sunt plecați în străinătate, iar alții copii sunt neglijenți și își abandonează părinții.
Mulți copii nu sunt interesati de vârstnici. Cei bătrâni se descurcă cu mâncare, pentru că nu sunt pretențioși. Problema este cu îngrijirea medicală. Inițiativa primarilor din mediul rural de a face cămine pentru bătrâni este foarte bună, însă în anii următori asigurarea funcționării acestor locații va fi mult mai greu de asigurat.
Primarii sunt entuziaști și vor să atragă fonduri europene. Este o intenție bună pe care o salut, dar urmarea e complicată. Se gândesc primarii la viitor, pentru că trebuie să angajeze medici, infirmieri, asistente medicale, bucătari etc. Clădirea nu este greu de făcut, dar asigurarea funcționării centrului este dificilă. În județul Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Potrivit acelorași date statistice, sunt în plată 27.495 pensii sociale, din care 19.798 la Vaslui și 7.697 la Bârlad. Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat, să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.