Sun. Jun 20th, 2021

Zeci de UAT-uri s-au asociat pentru proiectele de gaze naturale

2 min read

Localitățile din județul Vaslui s-au asociat pentru a implementa proiecte de alimentarea cu gaze naturale. Asocierile dintre comune au rolul de a crește punctajul respectivelor proiecte și, în consecință, de a obține finanțare. Primarii lucrează la întocmirea proiectelor și sunt avute în vedere pentru finanțare atât surse de la bugetul național, cât și fonduri europene. O nouă asociație constituită la nivel local pentru aducțiunea de gaze este formată din comunele Bogdănești, Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana. Comuna Bogdănești s-a asociat cu alte patru UAT-uri din județul Vaslui pentru a implementa un proiect de alimentare cu gaze naturale. Din asociație mai fac parte comunele Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana. Proiectul a fost depus în decembrie și în aceste zile s-au făcut primele plăți parțiale la firma de consultanță, care lucrează de peste un an și jumătate la proiect.
Sunt multe proiecte în comună, din care printre cele mai importante se numără marele proiect de aducțiunea de gaze naturale. Ne-am organizat în această asociație pentru a obține un punctaj mare în vederea obținerii de finanțare. Sunt alături de noi colegi din alte patru comune. În ultimii ani tot mai multe UAT-uri din județul Vaslui s-au asociat, în vederea implementării unor proiecte pentru alimentarea localităților cu gaze naturale. Spre exemplu, proiectul de gaze naturale promovat de comunele Hoceni, Crețești, Dimitrie Cantemir și Pădureni a intrat în linie dreaptă, în ceea ce privește întocmirea documentației. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate și se fac demersurile necesare pentru obținere avizelor necesare de mediu, telefonie etc.
O altă asociație care are drept obiectiv racordarea unor comunități la rețeaua de gaze naturale este formată din Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni.
”Zona dintre Cișmeaua Moldovencei și Mărășeni, pe unde trece conducta de gaze spre comuna Ștefan cel Mare, aparține de Bălteni. Am demarat proiectul, am realizat o parte din studiile necesare și acum suntem în etapa de concesionare a terenului. SC Gaz Est Vaslui se va ocupa de proiectare și execuția lucrărilor. Noi acum facem diligențele necesare pentru a obține avizele de la Apele Române și Căile Ferate, în vederea emiterii autorizației de construire. Pentru început ne va ajuta Consiliul Județean cu sumele necesare, urmând ca noi să identificăm alte surse de finanțare a proiectului”, a mentionat Relu Brașoveanu, primarul comunei Balteni.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.