Thu. Sep 16th, 2021

Front comun pentru ajutorarea sinistraților de la Barlad

3 min read

Nu a trecut nici macar o zi de la incendiul devastator al celor șapte case din cartierul bârlădean Deal I (strada Crângului) și reacția autorităților locale și a comunității în general nu a întârziat să apară. Edilii orașului, Garnizoana Bârlad, Epsicopia Hușilor, Clubul ”Biker Boyz” s-au numărat printre cei care au sărit imediat în ajutorul bârlădenilor afectați de pârjolul de duminica.
Asociația ”Îngeri pe două roți” a Clubului ”Biker Boyz” au declanșat o colectă publică pentru achiziționarea de materiale de construcții, atât de necesare pentru reconstrucția caselor distruse de flăcări: ”Un incendiu devastator a lăsat pe strada 18 persoane doar cu hainele de pe ei! Au ars 7 locuințe din Bârlad! Suntem alături de familiile afectate dar situația fiind atât de gravă facem apel și la voi prietenii noștri! Haideți să punem umărul cu toții pentru ai ajuta să treaca mai ușor peste acest necaz! În principiu este nevoie de materiale de constructii dar orice ajutor este binevenit. Vă mulțumim”, se arata in apelul celor de la ”BikerBoyz” postat pe p retea de socializare.
Cei de la ”Biker Boyz” Bârlad au organizat ad-hoc o licitație, unde au oferit spre vânzare o cască de motociclist (oferită de unul dintre membri, Alex Lex) și care a și fost adjudecată contra sumei de 800 de lei de o persoană care a vrut să rămână anonimă. Banii vor fi donați familiilor afectate de incendiu. De altfel, toți cei care doresc să ofere donații în bani pot depune în conturile bancare făcute publice de ”Biker Boyz” Bârlad pe contul lor de Facebook.
Episcopia Hușilor dar și Protopopiatul Bârlad au sărit, la rândul lor, în ajutorul bârlădenilor greu încercați.
Preasfințitul Părinte Ignatie a inițiat o colectă în bani și alimente, la nivelul Parohiilor din Protopopiatul Bârlad. Toți cei care pot și vor să redea speranța acestor oameni și să îi ajute să revină la o stare firească de viață sunt îndemnați să se adreseze preoților din parohiile de care aparțin, pentru ca ajutorul lor să fie îndreptat spre cei în nevoi. Împreună putem să alungăm deznădejdea din sufletul acestor oameni greu încercați.
Luni, 10 mai, mai mulți preoți din cadrul Protopopiatului Bârlad au oferit alimente și apă tuturor celor afectați de incendiul devastator de duminică.
Tot in cursul zilei de ieri, la primele ore ale dimineții, în urma unei dispoziții a primarului de Bârlad, Dumitru Boroș, a fost constituită o echipă care să intervină, în limita competențelor, la ajutorarea famiilor afectate de incendiu.
De coordonarea acțiunii se va ocupa Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bârlad; efectuarea, în regim de urgență, a unor anchete sociale la gospodăriile afectate de către personalul Direcției de Asistență Socială Bârlad; întocmirea documentației privind măsurile ulterioare de către Serviciul Juridic și întocmirea unei evidențe cu documentele personale distruse de incendiu, de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanei.
În sprijinul familiilor afectate au fost dislocați 20 de angajați de la mai multe servicii ale Primăriei Bârlad, în special de la Serviciul de Gospodărie, precum și alte persoane și utilaje ale SC Reiser SA, SC CUP SA și SC Aquavas SA–Sucursala Bârlad. Totodată, au fost cooptați și voluntarii Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu”.
Ulterior, pe parcursul zilei, ca urmare a colaborării foarte bune cu Garnizoana Bârlad, în urma unei adrese a Primăriei Bârlad, operațiunile de ajutorare au primit sprijinul a 20 de militari.
In urma acestui devastator incendiu locuințele afectate au fost distruse considerabil. Un numar de 28 de persoane au fost ajutate direct, însă doar pentru 7 s-a impus măsura relocării pe timp de noapte. Li s-au asigurat condiții de cazare și masă la internatul unui liceu iar acțiunile care vor fi întreprinse pe viitor, în colaborare cu celalalte forțe și instituții locale, vor fi comunicate în timp util. Se analizează în continuare situația cazării unor persoane pentru o perioadă de timp mai mare, dacă acest lucru se impune.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.