19/04/2024

PS Ignatie a sfințit copia Icoanei «Portărița» de la biserica din Ferești, Protopopiatul Vaslui:

5 min read

„Maica Domnului este mult ajutătoare pentru orice suflet care are nevoie de balsam în momente de încercare”

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Acatistul și slujba de sfințire a unei copii a Icoanei «Portărița» de la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos, ce va rămâne în biserica parohială din localitatea Ferești, Protopopiatul Vaslui.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele inspector eparhial Dragoș Trofin, părintele protopop Adrian Chirvasă și părintele paroh Ciprian Ionuț Pilă.
După slujbă, Ierarhul Hușilor a vorbit celor prezenți despre calitatea Maicii Domnului de a fi mijlocitoare pentru creștini și a relatat istoria Icoanei «Portărița», ce se păstrează la Mănăstirea Iviron, din Muntele Athos, Grecia:
Ne aflăm într-un răstimp de mare binecuvântare. Suntem chemați, în Săptămâna Luminată, să aprofundăm adevărul Învierii, adevărul că moartea a fost biruită, că întunericul a fost înghițit și că păcatul a fost zdrobit.
Maica Domnului a primit de la Hristos darul de a-i ajuta pe cei în nevoi și pe cei în suferință.
Ea are cea mai autentică apropiere față de Fiul ei. Orice mamă îndrăznește, are curaj și simte că poate să îi adreseze orice doleanță fiului ei.
Cu atât mai mult Maica Domnului, cea care s-a pregătit să Îl aducă pe Dumnezeu-Omul în această lume, prin smerenie, curățenie și rugăciune foarte multă.

Hristos a găsit, prin sfatul Preasfintei Treimi, loc potrivit să se întrupeze din Preasfânta Fecioară Maria. Trupul ei a devenit ca un templu în care Hristos slujește umanitatea, prin minunile pe care le-a săvârșit, prin cuvântul Evangheliei și prin dragostea nemăsurată pentru oameni.
Hristos lucrează mântuirea noastră prin Învierea Sa. Conținutul morții a fost schimbat. Ea devine poartă spre o altă dimensiune a vieții, dimensiunea veșnică, permanentă, cu Dumnezeu.
«Bucură-te Portăriță bună, care deschizi credincioșilor ușile Raiului» (stih din Acatistul Maicii Domnului „Portărița”)
Astăzi facem sfințirea unei icoane a cărui model se află în Sfântul Munte Athos, la Mănăstirea Iviron. Poartă numele «Portărița», în grecește «Portaitissa».

În secolul al IX-lea, o femeie văduvă din Niceea, localitatea Izmir de astăzi, din Turcia, a auzit că împăratul iconoclast al Bizanțului, Teofil, a pus soldații să caute în casele creștinilor icoanele, pentru a le distruge.

A fost o perioadă in istoria Bisericii, când unii (iconoclaștii) au considerat că icoanele nu trebuie cinstite. Le căutau pentru a le zdrobi. Femeia aceasta a avut această icoană – Portărița -, în casa ei.

Soldații au găsit icoana în casa ei și au străpuns-o cu o sabie. În momentul respectiv a țâșnit sânge din icoană.

Până astăzi se păstrează acea înțepătură și sângele coagulat.

Ostașul s-a speriat pentru că nu s-a așteptat la așa ceva. Maica Domnului a făcut o minune, dând un semn că icoanele nu trebuie batjocorite.

Ceilalți ostași nu s-au lăsat înduplecați de această minune și au cerut femeii să le dea icoana. Ea le-a oferit bani în schimbul icoanei.

Toată noaptea, femeia s-a rugat Maicii Domnului să îi dea un semn, cum să procedeze pentru a salva icoana.

Maica Domnului i-a răspuns să dea drumul icoanei pe mare. Împreună cu fiul ei, femeia văduvă a așezat icoana pe mare.

Spre marea lor stupefacție, icoana nu s-a scufundat, ci a rămas în poziție verticală. Așa a ajuns până la Mănăstirea Iviron.

Călugării din obștea mănăstirii au văzut că în jurul acestei icoane era o lumină foarte puternică și au înțeles că este un semn de la Dumnezeu. Maica Domnului i-a descoperit unui călugăr cu viață sfântă, Gavriil, că ea este în acea icoană, să o așeze în mănăstire.

Călugării au așezat icoana în biserică. Dimineața, icoana nu mai era acolo. Se așezase singură la poarta mănăstirii. Călugării au gândit că cineva a luat icoana și a dus-o la poartă. A doua noapte s-a întâmplat același lucru.

Călugării au cerut atunci semn, de ce nu rămâne icoana în biserică. Maica Domnului i s-a descoperit tot călugărului Gavriil și i-a spus să lase icoana la poarta mănăstirii, căci de acolo îi va păzi pe toți.

De aici vine numele icoanei, «Portărița». Călugării au ridicat la poarta mănăstirii o biserică în care a rămas icoana.

Ca reprezentare, face parte din categoria icoanelor Maicii Domnului care poartă numele general de «Hodighitria», adică «Îndrumătoarea».

Pruncul Hristos este ținut de Maica Domnului pe brațul său stâng, iar mâna dreaptă este îndreptată spre El. Prin acest gest transmite că Hristos este îndrumătorul, călăuzitorul și povățuitorul, prin excelență, al creștinilor.

Este o mare binecuvântare că icoana va rămâne în această comunitate, ca semn al dragostei și al purtării de grijă a Maicii Domnului pentru credincioși.

Odată cu icoana ei, să rămână și darul și mila Maicii Domnului, care este mult ajutătoare pentru orice suflet care are nevoie de balsam în momente de încercare. Maica Domnului să ne fie mângâiere, curaj și vindecare!

Din nefericire nu mai credem că Hristos și Maica Domnului ne pot aduce vindecare.
La final, Părintele Episcop Ignatie a oferit Diplome de vredniciei fraților Sebastian, Nicanor, Maricel și Iulian Arteni, și domnilor Ion Bercuță, Vasile Stratulat, Vasile Jerebea, Neluș Mumuruz și Cătălin David pentru sprijinul acordat activităților edilitare din parohie și pentru aducerea copiei icoanei «Portărița».

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.