Thu. Jun 17th, 2021

În două săptămâni se finalizează campania de însămânțări

2 min read

Fermierii din județul Vaslui au semănat până la această dată 80.000 de hectare de culturi de primăvară, ceea ce înseamnă un procent de 45% din programul stabilit. Au fost semănate 30.000 hectare cu porumb, 38.000 hectare cu floarea soarelui etc.
In această primăvară temperaturile medii au fost mai scăzute, iar pe unele parcele umiditatea a fost mare, factori care au determinat un ritm mai scăzut al însămânțărilor.
Anul trecut, la această dată, gradul de însămânțare era de 71% din programul asumat pentru culturile de primăvară. În ultimele zile, acțiunea a căpătat o anumită dinamică, sunt condiții mai bune pentru pregătirea solului și însămânțarea culturilor. ”Apreciem că în aproximativ două săptămâni se va încheia campania de însămânțări din această primăvară. În această primăvară fermierii vasluieni urmează să înfiinţeze culturi pe o suprafaţă totală de 173.966 hectare (ha), respectiv 66% din suprafata arabila a judeţului. Din această suprafaţă, pe 52% vor fi înfiinţate culturi de către producătorii agricoli individuali, pe 30% de societăţi comerciale, 13,2 % de întreprinderi individuale și persoane fizice autorizate, iar pe diferenţa de 4,8 % se vor semăna culturi de alţi deţinători și unităţi de cercetare”, a mentionat Gigel Crudu, director al Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui. Ȋn funcţie de suprafaţa ocupată în structura culturilor, pe primul loc se află cultura porumbului cu 93.704 ha, urmată de floarea – soarelui cu 55.814 ha, orzoaica de primăvară 2.253 ha, ovăz 1.670ha,cartofi 1.294 ha, iar diferenţa de 19.231 ha va fi ocupată cu legume, sfeclă de zahar, anuale pentru fân și masa verde, etc.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.