Sun. Jun 20th, 2021

Autostrada Târgu Mureș–Iași, un proiect ”îngropat” de…politicieni

2 min read

Construcția autostrăzii Târgu Mureș–Iași este unul dintre proiectele promovate intens de către Camera de Comerț Industrie si Agricultura (CCIA) Vaslui. În urmă cu mai mulți ani, prin lansarea Petiției „Salvați Moldova de Sărăcie”, patronatul local și-a exprimat sprijinul categoric pentru acest proiect. Însă, de la politicienii din județul Vaslui și până la guvernele perindate la Palatul Victoria, Autostrada Unirii a rămas doar un subiect de imagine. Investiția este la stadiul de proiect și fiecare vorbește o altă limbă.
CCIA Vaslui a fost unul dintre promotorii implementării proiectului privind construcția autostrăzii Târgu Mureș–Iași. În urmă cu două decenii reprezentanții oamenilor de afaceri din județul Vaslui au demarat o campanie de promovare a proiectului, prezentând avantajele economice pentru Regiunea Nord-Est. Din nefericire, precizează Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui, proiectul a rămas la stadiul de intenție și vasluienii alături de locuitorii altor județe din regiune doar vizează la o autostradă.
Petiția intitulată ”Salvați Moldova de Sărăcie” a rămas fără ecou și la nivelul autorităților județului Vaslui. Documentul a fost lansat de către CCIA Vaslui împreună cu Camera de Comerț Neamț, iar unul dintre punctele esențiale ale platformei era promovarea construcției autostrăzii Târgu Mureș-Iași.
Construcția autostrăzii este un vis de 20 de ani al celor care traiesc si isi desfasoara activitatea in aceasta zona a tarii.
Pentru Regiunea Moldovei construcția autostrăzii este esențială pentru asigurarea dezvoltării economice. În prezent, agenții economici care exportă marfă în țările Uniunii Europene fac între 10 și 12 ore până la granița de vest a României. Dacă am avea această autostradă, marfa din Moldova ar ajunge în Ungaria în maxim patru ore și, astfel, s-ar reduce mult costurile de transport. Mai mult, în zonă nu avem nici drumuri rapide, iar cele existente sunt proaste. În cursul lunii mai 2018 Guvernul a anunțat că va adopta un pachet de investiții strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi printre care și autostrada Târgu Mureș–Târgu Neamț–Iași–Ungheni.
Camera Deputaților a adoptat în data de 7 noiembrie 2018 proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș – intitulată Autostrada Unirii insa de atunci nimic nu s-a realizat.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.