Sat. Oct 16th, 2021

Fără parcuri industriale si cu salarii de mizerie

2 min read

Criza forței de muncă calificată din județul Vaslui nu este întâmplătoare. Salariile sunt foarte mici, iar oamenii preferă să plece din județ. Din păcate, Vasluiul este pe ultimul loc pe țară la performanță economică, din cauză că administrația locală nu discută cu oamenii de afaceri. Practic, nu se întâmplă nimic. Un exemplu în acest sens este construcția unui parc industrial despre care se vorbește de 15 ani, dar nu se întâmplă nimic.
Mediul economic local duce o lipsă acută de personal calificat în diverse domenii, în special în sectorul construcțiilor. Fără o salarizare corespunzătoare, exodul forței de muncă în străinătate sau în alte zone ale țării va continua.
Oamenii de afaceri și firmele de stat fac locurile de muncă. Fac dacă li se îngăduie, dacă sunt ajutați. Din acest motiv suntem pe ultimul loc pe Regiunea Nord Est la PIB, locuri de muncă etc.
Este necesar ca mediul de afaceri și autoritățile județene să aibă discuții adaptate la situația de criză de sănătate despre problemele actuale. Evoluția economiei locale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. Conform prognozelor oficiale în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor. La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Clujul, cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș, cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor. În anul 2024 județele din Regiunea Nord Est a României vor avea următorul PIB: Bacău – 10.266 euro/locuitor; Botoșani – 7.771 euro/locuitor; Neamț – 9.570 euro/locuitor; Suceava – 8.501 euro/locuitor, Iași – 12.157 euro/locuitor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.