Wed. May 12th, 2021

Preluarea Cinematografelor ”Independența” și ”Modern” din Vaslui se lasa asteptata

2 min read

Administrarea de către Consiliul Local Vaslui a celor două cinematografe din centrul orașului este departe de finalizare. Chiar dacă aleșii locali au adoptat o hotărâre privind preluarea cinematografelor ”Independența” și ”Modern”, negocierile sunt abia la început. Dacă vor fi încununate de succes, clădirile vor trece din domeniul privat al statului și din administrarea România – Film în domeniul public al municipiului și administrarea CL Vaslui.
Conducerea municipiului a discutat cu România – Film care este în reorganizare și cu Ministerul Culturii. Vom continua discuțiile. Conform procedurilor de preluare, timp de 15 ani trebuie să păstrez obiectul de activitate al cinematografelor. Aici e problema. Să modernizăm clădirile în patru ani și dacă poți să reziști 15 ani cu obiectul de activitate. Pe zona centrală a orașului sunt cele 2 cinematografe și Teatrul de Vară, unde pot rula filme. Clădirile celor două cinematografe fac parte din patrimoniul imobiliar al municipiului Vaslui și se află într-o stare avansată de degradare, reprezintă focare de infecţie și sunt adăpost pentru oamenii străzii.
La începutul anului 2016 proprietarii de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) și-au dat acordul de principiu pentru un protocol de preluare a celor două cinematografe de către autoritățile locale. Pentru parafarea protocolului, conducerea RADEF a solicitat Consiliului Local (CL) Vaslui să formuleze o hotărâre în acest sens. Însă, după adoptarea hotărârii de către CL Vaslui, documentul a primit un aviz negativ din partea celor de la RADEF. Potrivit OG nr. 39/2005, cinematografele “Independența” și “Modern” din municipiul Vaslui se află în proprietatea privată a statului și în administrarea România – Film. În anul 2008, Parlamentul a aprobat Legea nr. 303, act normativ care dădea posibilitatea trecerii imobilelor respective, cu tot cu terenurile aferente, în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale și în administrarea autorităților locale. Preluarea clădirilor se putea face cu condiția menținerii destinației inițiale, adică să rămână cinematografe.

Dorelian David

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.