Mon. Apr 19th, 2021

Produsele tradiționale sunt pe cale de dispariție

2 min read

Judetul Vaslui are atestate in prezent doar trei produse

În județul Vaslui nu s-a înregistrat, anul trecut, nici o solicitare pentru atestare de produse tradiționale. După intrarea în vigoare a legislației specifice, județul Vaslui mai are doar trei produse tradiționale (doi producători), înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Este vorba despre zacuscă de vinete, povidlă de perje cu nuci și dulceață de trandafiri. Înainte de schimbarea legislației judetul avea atestate nu mai putin de 26 de produse tradiționale, majoritatea fiind preparate din carne.
Produsul tradițional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional. Înregistrarea nu este permisă în cazul unui produs a cărui tradiționalitate se datorează provenienței sau originii sale geografice sau aplicării unei inovații tehnologice. Pentru a fi înregistrat, produsul tradițional trebuie să fie tradițional în sine, să exprime tradiționalitatea si să fie conform unui caiet de sarcini.
Produsul tradițional se etichetează cu elementele generale prevăzute de legislația în vigoare. Eticheta se completează cu logoul național și poziția la care a fost înscris produsul în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Produsele tradiționale se marchează cu un logo național, care este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturi, care asigură și gestiunea logoului național. Drepturile cu privire la logoul național nu pot fi transmise decât de către titularul logoului.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.