Thu. Sep 16th, 2021

Festivaluri de muzica cu participare vasluiana

3 min read

Sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie au marcat si o uşoară ”dezmorţire” a festivalurilor de muzică pentru copii şi tineri organizate cu participare fizică. Un pic ”mai altfel”ca înainte, cu respectarea anumitor reguli specifice situaţiei actuale , tinerii aspiranţi la o carieră artistică au putut sa se întoarca pe scena concursurilor de muzică atât de bine reprezentată în ţara noastră înainte de pandemie. Dorul de scenă a putut fi simţit evident de cei implicaţi în acest fenomen, concurenţi, părinţi, profesori, juraţi. In sfârşit s-au putut bucura de ”cântatul pe viu” aşa cum, cu totii, se puteam bucura nu demult.
Compozitorii vasluieni cunoscuţi la nivel naţional, Marcel Iorga şi Claudiu Bulete, au fost şi ei invitaţi în trei astfel de manifestări artistice organizate la Vaslui, Iaşi şi Bacau.
Primul concurs s-a organizat la Vaslui, la Complexul ”Noblesse”, in 20-21 februarie. Festivalul a purtat numele ”Supervedete de Dragobete”, organizator fiind actorul vasluian Daniel Budeanu. Din juriu au mai făcut parte şi solistele de muzică populară Ioana Stoleru şi Teodora Panainte. Invitat special, din Republica Moldova, a fost cunoscuta Eugenia Ursu, membru marcant în multe festivaluri internaţionale în ţara sa dar şi în Federaţia Rusă.
A urmat Concursul ”Iaşi Sing”, organizat la Palas Mall Iaşi pe 28 februarie. Concursul, aflat la prima editie, i-a avut invitaţi în juriu pe cei doi compozitori din urbea lui Tanase dar şi pe un alt vasluian, mutat de ceva timp la Iaşi, pianistul si profesorul de canto, Daniel Thomas Dobîrceanu.
Pe 13 martie şi-a redeschis scena şi vechiul concurs de la Bacău intitulat ”Provocarea Talentelor”. Pe lângă prezenţa celor doi cunoscuţi juraţi sunetul a fost asigurat de cunoscutul profesor de la Palatul Copiilor Vaslui, Alin Bulboacă. La toate cele trei concursuri au participat mulţi elevi ai şcolilor de canto din Vaslui şi Bârlad conduse de profesorii Dragoş Gheorghiu, Alin Bulboacă, Carmen Trufia, Narcis Răşcanu şi Adrian Călin, ei obţinând rezultate remarcabile. Juriile tuturor celor trei concursuri au fost prezidate de vasluianul Marcel Iorga.
“Tuturor ne-a fost dor de manifestări artistice adevărate, ne-a fost dor să ne reîntâlnim, să se cânte pe bune şi să simţim pulsul scenei şi a prestaţiei artistice pe viu, aşa cum este normal să fie. Din octombrie nu s-a mai organizat în zonă un concurs cu prezenţă fizică, şi, dacă înainte festivalurile erau cu sutele în intreaga ţara, acum le simţim lipsa. Nu vreau să comentez prea mult dacă a fost just sau nu faptul că am fost forţaţi să ne fie suspendate aceste activităţi. Conştientizez situaţia generată de criza medicală, însă aşa cum alte domenii, chiar unele care generează aglomeraţii mai mari decât la un festival de muzică, sunt lăsate să funcţioneze, nu înţeleg de ce acest gen de activităţi trebuie să fie oprite. Sper ca aceasta să fie renaşterea unei normalităţi şi în privinţa concursurilor de arte, întrucât arta şi cultura sunt importante in educaţia tinerilor noştri”, a spus compozitorul Claudiu Bulete.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.