Mon. Apr 19th, 2021

Justina Georgiana Motas, o barladeanca de toata isprava

4 min read

Numele ei este Justina Georgiana Motaș si s-a nascut la Bârlad. Este doctorandă la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași si a început activitățile de voluntariat în septembrie 2018. De atunci se străduieste să sprijine comunitatea ori de câte ori îi permite timpul.
”Până în prezent am reușit, împreună cu toți oamenii care m-au susținut, să oferim ajutor câtorva familii din județul Iași, județul Vaslui și am avut un caz mai complicat și la Cluj. Sunt un om care se pregătește zilnic pentru a deveni un om mai bun. Întotdeauna putem să contribuim pentru a deveni o versiune mai bună a noastră, trebuie doar să ne stabilim cu atenție prioritățile. Consider că un strop de ploaie în deșert este mai apreciat decât lipsa ploii, chiar dacă de acel strop de apă se bucură doar un grăunte de nisip. Fiecare dintre noi e un grăunte de nisip însetat de abundență pe toate planurile. Uitându-ne spre cer, așteptând ploaia de oportunități, uitam să mai verificăm starea aproapelui”, spune Justina. S-a născut și a crescut la Bârlad. A luat primele lecții de altruism de la o vârstă fragedă. Pasiunea ei pentru omenie și pentru voluntariat a existat dintotdeauna, doar că nu avea curajul și încrederea necesară să se expuna și să ceara ajutor oamenilor ca împreună să faca un efort colectiv și să ajutae familiile aflate în dificultate. În septembrie 2018 a prins curaj și a alunecat atât de natural în tot procesul, am primit atât de mult sprijin, iar piesele din puzzle care lipseau au apărut ca prin minune. Tot atunci a început să cunoasca oameni minunați și foarte compatibili cu principiile după care funcționez eu ca om. A început timid și cu obiective micuțe și realistice, dar ulterior provocările pe care le întâlnea erau tot mai mari. ”Am avut încredere în intuiția mea, încredere în Dumnezeu și în univers. De fiecare dată când mă aflu în impas, știu că trebuie să las universul să planifice evenimentele, iar el nu a eșuat niciodată. Nu pot face eu mult, însă prefer să fiu picătura de ploaie din desert. Cel mai mult mă bucur atunci când aud și văd cum prietenii mei prind curaj și încep să facă tot felul de acte de caritate, cu multă compasiune. Până acum, împreună cu oamenii care au crezut în mine și care m-au sprijin enorm, am reușit să sprijinim familii din județul Iași, județul Vaslui și am avut și un caz mai complicat la Corușu, Cluj. Eu îmi doresc pe viitor să ridicam barierele din ce în ce mai mult și să găsesc oameni care să se implice în cazuri din toată țara, și nu numai. Poate și mai departe. Nimic nu este mai frumos decât să poți să oferi timp, energie și ajutor unui om indiferent de locul în care se află, de religie, cultură, apartenență politică, și așa mai departe”, sustine Justina.
Pe lângă voluntariat, mai iubeste poezia, călătoriile și ingineria. În anul 2018 a reușit să publice primul volum de poezii, însă nu a dispus de timpul necesar ca să pregăteasca și lansarea. ”Oricum, cărțile nu suferă de foame și frig, oamenii, da”, spune, atat de frumos, tanara.
Este o persoana destul de ocupata, în general. Oscileaza între un loc de muncă cu normă întreagă într-una dintre multinaționalele de la noi din țară, un doctorat în curs și activitățile dragi sufletului ei. Ceea ce a putut să observe din propria experiența, este faptul că se poate. ”Se poate să te implici în comunitate câtuși de puțin indiferent de cât de încărcată este agenda. Iar comunitatea care are nevoie de ajutor este pretutindeni pe unde te deplasezi. Trebuie doar să observam, să ne uitam puțin în jurul nostru. Câteodată este apreciată și binevenită chiar și o îmbrățișare însoțită de un zâmbet, sau câteva minute de dialog, puțin timp din viața ta oferit unui om oarecare. Mai mult decât atât, chiar și faptul de a te purta frumos și de a fi politicos cu oamenii pe care îi întâlnești, este în esența un bine”, adauga Justina. Cea mai recenta campanie pe care a inițiat-o este cea cu aparatele de radio pentru bunicii de la caminul de bătrâni de la Tutova. Acolo va ajunge duminica, cu flori, mărțișoare, felicitări și câte un aparat de radio pentru fiecare camera, in total 27 de camere și 60 de rezidenți.
”La acest cămin am mai fost in luna decembrie, in preajma Crăciunului”, a incheiat tanara barladeanca, cu promisiunea ca ne va aduce vesti de la caminul de la tutova, acolo unde stau zeci de batrani care ar putea fi parintii sau bunicii nostri. Bravo, Justina, felicitari, Justina pentru tot ceea ce faci! Tara aceasta are nevoie de tineri devotati, care stiu ce vor, ca tine!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.