Mon. Apr 19th, 2021

Comuna ca in Germania, in judetul Vaslui!

2 min read

Primarul unei comune din judetul Vaslui, Hoceni, a reusit sa gaseasca metode dintre cele mai eficiente prin care sa-i educe pe sateni. Astfel incat viata lor si a comunitatii in ansamblu sa se schimbe in bine, iar sloganul „o tara ca afara” sa nu ramana o simpla lozinca, lipsita de orice sens. Le-a schimbat perceptia despre cum trebuie sa locuiasca un taran aflat la 20 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras.
I-a invatat sa depoziteze selectiv gunoiul in locurile special amenajate, sa circule cu carutele doar pe drumurile agricole special amenajate si chiar sa renunte la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei. Asta in timp ce administratia locala a investit in drumuri de asfalt, apa, canalizare si unitati de invatamant.
Imbunatatind conditiile de viata pentru locuitori, numai asa ii pot intoarce acasa pe fiii satului. Inclusiv, sau in special pe cei din diaspora. Comuna Hoceni poate fi oricand un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitatile din tara. Aici, viata locuitorilor se schimba in bine de la o zi la alta, in pofida faptului ca pe teritoriul comunei, situata in zona saraca a Moldovei si la peste 20 de kilometri de Husi, cel mai apropiat oras, nu exista nici macar o firma importanta care sa produca si sa aduca plus valoare.
Cei 3.500 de locuitori ai comunei au gradinte si scoli moderne in toate cele sapte sate (Barboși, Deleni, Hoceni, Oțeleni, Rediu, Șișcani si Tomșa). Apa curge la robinet in gospodariile din patru localitati, iar in centrul comunei exista sala de sport, teatru de vara si un teren de fotbal. Un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se gaseste nici pe marile stadioane ale echipelor din prima liga. Si toate acestea datorita primarului Vasile Tabara, un OM de toata isprava!!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.