Sun. Feb 28th, 2021

Patronatul vasluian doreste reducerea aparatului bugetar

2 min read

Personalul din aparatul bugetar trebuie restructurat serios, susțin reprezentanții mediului economic din județul Vaslui. Prin salariile mult mai mari decât în mediul privat, aparatul de stat s-a transformat într-un competitor neloial pe piața muncii. În ultimii ani, numeroase persoane din sectorul productiv au migrat către stat, atrase de salariile generoase. Patronatul apreciză că între cele două sectoare ar trebui să existe o strategie unitară de dezvoltare.
Reprezentanții mediului de afaceri vasluian sunt extrem de tranșanți, când vine vorba de restructurarea aparatului bugetar. Doar o administrație suplă și eficientă și investițiile masive publice pot scoate din actuala criza economică mediul privat. Pentru ca statul să dețină capacitatea de a face investiții este nevoie ca fondurile alocate susținerii aparatului de stat să fie reduse la maxim. Un rol important în relansarea economică îl are și atragerea fondurilor europene atât de către autoritățile publice, cât și de mediul privat. În cursul anului trecut, dintr-un total de aproximativ 55.000 salariați, circa 38.000 lucrau în sistemul bugetar. Singurele activități din sectorul de producție mai sunt câteva firme din industrie, agricultură, confecții și comerț. Cum era de așteptat, creșterea constantă a numărului de bugetari din ultimii ani pune în dificultate sectorul economic local. Tot mai mulți specialiști din mediul privat sunt atrași de salariile mari oferite la stat, în timp ce firmele au probleme serioase cu menținerea forței de muncă.
Migrația din ultimii ani către sectorul de stat este firească, în condițiile în care nivelul de salarizare este net superior față de mediu economic. În momentul când apar noi oferte de locuri de muncă la stat angajați de la privat pleacă. Statul face o concurență total neloială agenților economici.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.