Mon. Mar 1st, 2021

Proiectul ”Nu te lasa dusa”

3 min read

Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, lansează proiectul #NuTeLăsaDusă, o companie de conștientizare și identificare a riscurilor asociate fenomenului traficului de persoane în România. Proiectul este organizat prin Renew Europe, în parteneriat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile: RoTIP, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Freedom House România. Componenta principală a campaniei este site-ul web nutelasadusa.ro, care oferă tuturor celor interesați explicații detaliate despre modul de operare al traficanților și recompune într-o relatare audio povestea reală a unei victime, pornind de la o serie de interviuri cu supraviețuitoare ale fenomenului.
De la an la an, numărul de fete minore din România traficate în străinătate crește. Cifrele oficiale vorbesc despre mii de cazuri, iar în spatele lor se ascund zeci de mii de suferințe fără voce.
Dacă știi cum să spui NU, te poți salva sau poți ajuta o victimă!
Traficantul caută victime tinere, în situații vulnerabile. Prin cunoștințe sau de pe profilul de TikTok sau Instagram, va încerca să afle mai multe despre tine, dacă ai probleme cu banii sau certuri în familie ori cu prietenul.
Traficantul va încerca să te cucerească cu toate mijloacele: cadouri, complimente, promisiuni. Te va face să crezi că e dragoste la prima vedere, că vrea să te ajute și să te salveze.
Traficantul va face tot pentru a te izola de familie și prieteni. Îți va propune să te muți în altă locuință sau alt oraș. Îți va controla telefonul și postările.
Te va face să crezi că îi ești datoare traficantului. Nu vei mai avea acces la telefon sau pașaport, vei fi total dependentă de el. Va trebui să faci doar ce zice el, inclusiv să te prostituezi.
Dacă te opui sau dacă nu aduci destui bani, urmează bătăile. Apoi amenințările la adresa familiei tale. Traficantul se hrănește din frica ta și din corpul tău.
Cum recunoști un posibil traficant?
• Vorbește mult despre bani, îți promite un stil de viață luxos.

• Refuză să-ți dea detalii despre ce face și unde locuiește.

• Vrea să te convingă rapid să te muți cu el sau în alt oraș.

• Îți propune un loc de muncă foarte bine plătit în străinătate.

• Se ține departe de familia ta și de cunoscuți.
Cum poți să te protejezi?

• Vorbește despre ce ți se întâmplă cu oameni de încredere: prietene mai în vârstă, profesori, membri ai familiei, preot.

• Învață pe de rost câteva numere de telefon de urgență: familie, prieteni, cunoscuți.

• Păstrează-ți un cont de social media de rezervă, a cărui parolă să o știi doar tu, pentru a putea cere ajutor.

• Dacă te simți amenințată, cere ajutor într-un loc public: restaurant, salon, benzinărie.

• Sună la autorități! Dacă nu ți se răspunde, contactează un jurnalist!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.