Fri. Feb 26th, 2021

Județul Vaslui ocupă ultimul loc în Moldova la înmatricularea de firme

2 min read

Județul Vaslui se clasează pe ultimul loc în Regiunea Nord-Est, în ceea ce privește înmatricularea de firme noi. În anul 2020, în județul nostru au fost înregistrate oficial doar 1.060 de firme. Tot în anul trecut, Iașul a contabilizat nu mai puțin de 4.713 firme. Județul Botoșani, cu care Vasluiul a concurat mulți ani pentru locul de cel mai sărac județ din Moldova, avea înmatriculate 1.133 de firme.
Județul Vaslui mai bifează un loc codaș în Moldova în ceea ce privește înmatricularea de noi firme. Conform datelor Oficiului Național al Regsitrului Comerțului, la sfârșitul anului 2020, în județul nostru au fost deschide în total 1.060 de firme. Este vorba despre 772 SRL-uri, 162 – II, 112 – PFA, 12 IF etc. Dacă ne raportăm la anul 2019, când au intrat în mediul economic 1.495 de societăți, se înregistrează o dinamică negativă de aproape 30%.
Mai mult, dacă comparam cu celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, decalajul dintre întreprinzători este și mai mare. Potrivit acelorași date statistice de la finalul anului 2020, situația în regiune era următoarea: Bacău avea întregistrate 2.486 firme; Botoșani – 1.133 firme; Iași – 4.713 firme; Neamț – 1.859 firme și Suceava – 2.328 de firme. Pentru reprezentanții mediului de afaceri local, datele de la Registrul Comerțului nu sunt o surpriză. În ultima parte a anului trecut, aceștia au avertizat că tot mai puține persoane îndrăznesc să își deschidă o firmă, iar perspectivele pentru anul curent sunt din cele mai îngrijorătoare. Criza economică provocată de pandemia de coronavirus a afectat cu precădere afaceri din domenii de activitate cum ar fi confecțiile, hoteluri și restaruante, încălțăminte, producătorii de carne și industria. Prăbușirea inițiativei private s-a repercutat negativ în fluxurile financiare ale agenților economici de la nivel local. În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei. Situația a fost similară și la împrumuturile în valută care au scăzut constant de la o lună la alta.
Un rol important il constituie pandemia de coronavirus care a indus oamenilor o frică totală sa porneasca o afacere.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.