Thu. Oct 21st, 2021

Mii de cărți de muncă abandonate la ITM Vaslui

2 min read

Carnetele trebuiesc pentru probarea vechimii

La sfârșitul anului 2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui mai avea în gestiune încă 7.321 carnete de muncă neridicate de titulari. La Vaslui mai sunt la această dată 3.904 cărți de muncă nepreluate, la Bârlad un număr de 1.936 carnete și la Huși 1.481 carnete. Potrivit art. 279, alin.1 din Codul Muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.
Având în vedere numărul mare de carnete de muncă aflate în gestiunea celor de la ITM și neridicate de foștii salariați ai agenților economici din județul Vaslui titularii sau, după caz, împuterniciții acestora trebuie să se prezinte la sediul institutiei pentru a le ridica. Pentru ridicarea carnetelor de muncă, titularii pot merge și la punctele de lucru din municipiile Bârlad și Huși, potrivit aparteneței teritoriale.
Motivele pentru care vasluienii nu și-au ridicat nici până la această dată cărțile de muncă sunt numeroase. O parte din titulari sunt plecați la muncă în străinătate, în timp ce alții consideră că documentele sunt mai în siguranță la ITM Vaslui.
Conform legislației în vigoare, cărțile de muncă trebuiau ridicate de la Inspecția Muncii până la data de 30 iunie 2011. În conformitate cu prevederile Codului Muncii, la 1 ianuarie 2011 s-au abrogat dispozițiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, dată de la care a încetat existența carnetului de muncă.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.