Fri. Feb 26th, 2021

Conferința științifică „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”

2 min read

Desăvârșirea statului național român modern a parcurs un drum anevoios și lung, în care s-au împletit sacrificiile de vieți umane cu o intensă activitate politică și diplomatică. Primul pas, pe acest drum, a fost realizat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când întreaga Europă era cuprinsă de un curent al determinării naționale. În acest context, în anul 1859 este realizată Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a unionistului Alexandru Ioan Cuza în fruntea Principatelor Moldova și Țara Românească, la 5 și 24 ianuarie.
Pentru a marca acest eveniment important pentru afirmarea noastră ca stat modern, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui a organizat Conferința științifică „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”. Evenimentul a avut loc duminică, 24 ianuarie, la Sala Multimedia a muzeului. Manifestarea a fost transmisa online pe pagina de Facebook a instituției. În cadrul acestei conferințe prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol” Iași, a prezentat o comunicare cu tema ”Unirea Principatelor Române – moment fondator al statului național român modern” si care a fost completată de discuții între participanții la conferință.
Organizatorii acestei manifestări științifice au fost prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU, director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, dr. LAURENȚIU CHIRIAC, ALBERT GABRIEL GRECU si dr. CIPRIAN CĂTĂLIN LAZANU, toti trei muzeografi la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.