Sun. Feb 28th, 2021

Se vor plăti despăgubiri pentru culturile calamitate de secetă

2 min read

Ministerul Agriculturii a demarat o serie de acțiuni pentru identificarea de resurse bugetare, pentru a plăti despăgubiri fermierilor ale căror culturi agricole de primăvară au fost afectate de secetă în 2020. Pentru a achita aceste despăgubiri va fi emisă o ordonanță de urgență, care va fi notificată la Comisia Europeană. Ajutorul financiar pentru fermieri va fi acordat după acelaşi mecanism de plată ca şi despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de secetă anul trecut.
În județul Vaslui, seceta prelungită a afectat grav nu mai puțin de 89.307 hectare de culturi agricole de primăvară. Valoarea totală a pagubelor contabilizate pe întreaga suprafață calamitată se ridică la suma de 233.109.614 lei, cu o pierdere medie de 2.610 lei/hectar. Pentru verificarea în teren a suprafețelor calamitate de secetă, specialiștii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui au întocmit 8.335 procese verbale.
Campania de verificare s-a finalizat în data de 15 septembrie 2020 și s-a transmis raportul sinteză la Ministerul Agriculturii. Din echipele deplasate în fiecare UAT pentru verificarea culturilor au făcut parte cate trei membri. Unul din instituția noastră, unul de la APIA și unul de la primăria locală. Ȋncepând din data de 3 august 2020 s-a demarat acțiunea de verificare a culturilor agricole de primăvară. Cea mai afectată cultură de primăvară a fost porumbul. Dacă la floarea soarelui gradul de afectare variază între valori cuprinse între 50 și 90%, la porumb pagubele sunt de aproape 100%. În județ au fost semănate cu porumb circa 93.000 de hectare. Practic, producția de porumb din anul 2020 a fost de 10% față de cea realizată în anul 2019.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.