Sun. Feb 28th, 2021

Majorare ”imensa” marca PNL a salariului minim: 70 de lei!!

2 min read

Salariul minim brut pe economie a crescut cu 70 de lei. Sindicatele declară că această sumă este derizorie și nu acoperă necesitățile unui trai decent. La polul opus, patronatele au spus că economia traversează o perioadă foarte grea din cauza pandemiei și firmele nu dispun de resurse pentru creșterea salariului. Marea majoritate a celor care încasează salariul minim sunt din sectorul privat.
Guvernul a indexat salariul minim pe economie cu un procent de 3,1%. Mai exact, lucrătorii cu salariul minim vor avea în plus 70 de lei brut. În timpul negocierilor, patronatele au cerut înghețarea salariului minim, în timp ce sindicatele au solicitat o creștere până la 2.400 lei, de la 2.230 de lei. Pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri. De majorare vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi. Un procent de 70% din persoanele care au salariu minim pe economie lucrează în sectorul privat. Este o creștere foarte mică. Avem prețuri europene și salarii românești. A fost o negociere între patronate și sindicate, arbitrată de către Guvern. Un salariu de o anumită decență este la nivelul a cel puțin 50% din salariul mediu pe economie din țara respectivă.
Ultima dată salariul minim brut a fost ajustat la data de 1 ianuarie 2020, când a crecut la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei. Aceasta a înseamnat o majorare a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până la 31 decembrie 2020 la 1.346 de lei. Creșterea s-a aplicat pentru toți angajații fără studii superioare sau cu studii superioare, dar care aveau mai puțin de un an vechime în câmpul muncii.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.