Wed. Jan 27th, 2021

Manifestare culturală la Bacaoani (Vaslui)

2 min read

„BIRUIT-AU ȘTEFAN VODĂ LA VASLUI. 10 IANUARIE 1475”

Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași, Centrul Militar Județean Vaslui, Teatrul „V. I. Popa” Bârlad, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui – au organizat o amplă manifestare culturală, intitulată „BIRUIT-AU ȘTEFAN VODĂ LA VASLUI. 10 IANUARIE 1475”. Aceasta a avut loc duminică la pranz la Ansamblul monumental „PODUL ÎNALT” din satul Băcăoani (comuna Munteni de Jos). Evenimentul a marcat împlinirea a 546 de ani de la strălucita victorie a marelui voievod Ștefan cel Mare contra turcilor, în cadrul celebrei Bătălii de la Vaslui-Podul Înalt (10 ianuarie 1475).
Manifestarea a cuprins un TEDEUM cu participarea preoților din Protopopiatul Vaslui. S-a oficiat o slujbă de slăvire a eroilor români căzuți în această luptă. Au urmat alocuțiunile oficialităților și ale invitaților legate de importanța și semnificația actului istoric.
S-a trecut la evocarea evenimentului istoric prezentat de prof. univ. dr. Cătălin TURLIUC, de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași.
O scurtă evocare artistică a fost realizată de actori ai Teatrului ”Victor Ion Popa” din Bârlad. A urmat depunerea de coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental „PODUL ÎNALT”, de la Băcăoani. Nu a lipsit ceremonialul militar de încheiere, realizat de militari din cadrul Brigazii 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași dar și de la Garnizoana Vaslui.
”Au fost cateva activități legate de strălucita victorie contra turcilor a lui Ștefan cel Mare al Țării Moldovei, în cadrul bătăliei de la Podul Înalt-Vaslui. Organizatorii evenimentului, prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU – manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și dr. LAURENȚIU CHIRIAC, muzeograf la aceeași instituție, au credinta ca toate aceste actiuni au fost pe placul participantilor”, ne-a transmis dr. Laurentiu Chiriac.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.