Mon. Jan 25th, 2021

Din 11 ianuarie ANAF are acces la conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor

1 min read

Se doreste identificarea mişcărilor de bani şi beneficiarii reali ai sumelor

Sunt vizate inclusiv criptomonedele

Incepand de maine, 11 ianuarie, ANAF-Agenţia Naţională de Administrare Fiscală- începe operaţionalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi contul de plăţi indentificate prin IBAN.
Prin acest registru central ANAF are acces la informaţiile privind conturile din bănci ale firmelor şi populaţiei.
Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.
România trasnspune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.
Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2020.
În acest registru trebuie înscrise date legate de titularul contului, persoanele care deţin dreptul de semnătură, dar şi persoanele care acţionează în numele clientului.
Pentru casetele de valori de la bănci trebuie menţionat numele concesionarului şi toate datele de verficare ale acestuia. Acestă nouă legislaţie cu toate prevederile ei are ca motivaţie lipsa împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, dar şi identificarea beneficiarului real al mişcărilor de bani.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.