Wed. Jan 27th, 2021

ARTICOLE PIROTEHNICE DEPISTATE ȘI RIDICATE DE POLIȚIȘTII BÂRLĂDENI

3 min read

În cadrul activităților operative desfășurate în cursul zilelor trecute, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au continuat activitățile din cadrul acţiunii naţionale “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.
Astfel, în data de 31 decembrie 2020, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au depistat și interceptat, în trafic, un autoturism înmatriculat în județul Ilfov, ce se deplasa pe drumul național DN 11A, în localitatea Perieni, județul Vaslui. Cu ocazia efectuării controlului autoturismului, au fost identificate 40 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F2 și F3.
Articole pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept”, prevăzută de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.

În aceeași zi, 31 decembrie 2020, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au depistat în localitatea Bălțătești, comuna Băcani, județul Vaslui, un tânăr de 19 ani care deținea fără drept materiale pirotehnice. Cu ocazia controlului efectuat asupra autoturismului pe care acesta îl folosea, au fost identificate peste 6 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F2 și F3.
Articole pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept”, prevăzută de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.
Poliţiştii vasluieni reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:

În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii
cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privința respectării condiţiilor esenţiale de securitate.
Gazele obţinute în urma arderii acestora pot dăuna mediului încojurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.
De asemenea, vă sfătuim să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.