Sun. Jan 17th, 2021

Website-ul Primăriei Vaslui ocupa locul 15 pe tara

3 min read

Website-ul Primăriei municipiului Vaslui s-a clasat pe locul 2 la nivel național în grupa localităților cu o populație între 40.000 și 100.000 de locuitori, respectiv pe locul 15 clasamentul tuturor localităților din România indiferent de mărime. Studiul a fost facut în această toamnă de o echipă de cercetători de la Facultatea de Stiințe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj. Municipalitatea vasluiană își va îmbunătăți chiar serviciile online destinate cetățenilor, având în prezent în curs de implementare un proiect în acest sens, cu finanțare nerambursabilă europeană.
Eforturile făcute în ultimii ani de către municipalitatea vasluiană de dezvoltare a serviciilor online destinate cetățenilor dau roade, website-ul Primăriei municipiului Vaslui fiind clasat pe locul 2 la nivel național în grupa localităților cu o populație între 40.000 și 100.000 de locuitori. Doar website-ul Primăriei Alexandria a primit un puncaj mai mare, 70,61 puncte, față de 69,38 puncte, câte a primit website-ul vasluian, care a devansat instrumente electronice asemănătoare implementate de orașe ca Alba Iulia, Piatra Neamț, Deva, Drobeta, Hunedoara, Suceava, Tulcea sau Târgu Jiu. În același clasament, Bârladul se situează abia pe locul 27, cu doar 18,34 puncte și cu note de 0 la capitolele „participare și implicarea cetățenilor” și „Securitate și protecția datelor personale”. În clasamentul tuturor localităților din România indiferent de mărime, website-ul primăriei Vaslui se găsește tot în partea de sus a clasamentului, pe locul 15, și înaintea unor municipii mult mai mari cum ar fi Iași, Constanța, Craiova, Suceava, Bacău etc., primele locuri în acest clasament fiind ocupate de Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov. La fel, Bârladul se găsește undeva în coada clasamentului, urmat îndeaproape de website-ul Primăriei Huși.
Studiul a fost făcut în această toamnă de o echipă de cercetători de la Facultatea de Stiințe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj. Pentru a măsura progresele în implementarea guvernării electronice la nivel local, cercetătorii de la universitatea menționată au creat un index de evaluare a serviciilor online oferite cetățenilor și companiilor. Cu instrumentul nou creat, au evaluat paginile web oficiale ale orașelor și municipiilor din România. Indexul are 47 de indicatori, împărțiți în cinci categorii, fiecare cu o anumită pondere în nota finală: Ergonomie (15%), Conținut (25%), Servicii online (25%), Participare și implicarea cetățenilor (20%), Securitatea și protecția datelor personale (15%).
Website-ul Primăriei Vaslui a obținut calificative foarte bune la toți indicatorii, respectiv 12,07% în ceea ce privește conținutul, 11,09%, la ergonomie (ușurința în accesarea datelor), 10,67% la participare și implicarea cetățenilor, 13,50% la securitatea și protecția datelor personale, respectiv 22,06% în ceea ce privește serviciile online oferite contribuabililor.
Acești parametri s-ar putea îmbunătăți, Primăria municipiului Vaslui având în curs de implementare Proiectul „Sistem informatic integrat de e-administrație pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii electronice și simplificare administrativă”, finanțat de Ministerul Lucrărilor Publice prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Proiectul, cu un buget de 2,433 milioane lei, din care contribuția de la bugetul local este de doar 48 mii lei, a demarat în aprilie 2019 și urmează să fie finalizat în luna iunie a anului viitor. În cadrul proiectului, urmează să fie achiziționate echipamente pentru o platformă informatică front-office de tip „portal”, pentru asigurarea accesului online la serviciile gestionate exclusiv de municipiu, inclusiv componenta de hartă geospațială, prin care vor fi oferite servicii electronice configurate în portalul Primăriei și accesibile beneficiarilor serviciilor administrației locale, ca alternativă la furnizarea tradițională de documente prin ghișeu. În plus, 165 de persoane din cadrul Primăriei Municipiului Vaslui vor fi instruite pentru procesarea cererilor în format electronic și pentru utilizarea și administrarea sistemelor informatice implementate prin proiect. De asemenea, va fi creată o arhivă digitală, cu retrodigitalizarea documentelor, lucru care va permite accesul rapid la documentele istorice în scopul rezolvării proceselor operaționale actuale.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.