20/06/2024

Nu scăpăm de starea de alertă până la vara

3 min read

Fara uratori in ziua de Revelion

Guvernul va prelungi starea de alertă și după 31 decembrie 2020, potrivit unui proiect de OUG aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi. Ministerul Muncii propune prin acest document prelungirea măsurilor de reducere a programului de muncă pentru angajați până la 30 iunie 2021.
Deși nu este voie să faci petreceri cu zeci de persoane, toate hotelurile și pensiunile din zonele turistice se întrec în oferte de Revelion cu distracții la foc de tabără, DJ, muzică de petrecere, seri festive, de nu mai înțelege nimeni nimic. Este sau nu voie să organizezi petreceri cu zeci de invitați? O întrebare pe care și-o pun mulți români.
Vasluienii trebuie să știe că starea de alertă va fi prelungită și de Revelion, ceea ce înseamnă că vor fi restricții de tot felul. Printre altele urătorii nu vor mai ajunge pe la case, așa cum se întâmpla an de an.
Având în vedere evoluția situației epidemiologice din România, ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, numărul din ce în ce mai mare al îmbolnăvirilor și restricțiile în dinamică privind desfășurarea activităților economice, prevăzute în hotărârile Guvernului prin care se prelungește starea de alertă, întrucât prevederile art. 24 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, stabilesc acordarea unor măsuri de protecție socială până la cel mult 31 decembrie 2020, întrucât este necesar să fie asigurate măsuri de protecție socială pentru angajați, angajatori și alte categorii de profesioniști în concordanță cu situația epidemiologică, în situația în care starea de alertă se va prelungi și după 31 decembrie 2020.
În textul proiectului de OUG măsurile propuse se prelungesc până la 30 iunie 2020.

Iata cum arata Ordonanță de urgență

“Art. I – (1) Indemnizațiile prevăzute la art. XI și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, se acordă până la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevăzute de Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare în care se reglementează restricții, conform actelor emise de autoritățile competente”.

În Educație prelungirea stării de alertă are o serie de implicații:
-potrivit Legii 55/2020 nu se pot organiza concursurile de angajare pentru directori și inspectori școlari, putând fi organizate doar concursurile de angajare a personalului didactic.
-prelungirea stării de alertă are un impact asupra angajaților din toate domeniile, implicit asupra părinților și profesorilor, mai ales a celor care lucrează în sistem de telemuncă
-starea de alertă prelungită înseamnă păstrarea unor restricții și limitări ale unor drepturi, cum ar fi dreptul la o educație echitabilă, sau dreptul la formare profesională și formare continuă de calitate.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.