23/05/2024

Bani ”albi” pentru zile ”negre”

2 min read

Vasluienii ”au pus la saltea”, în 2020, 239,9 milioane lei

Nesiguranța zilei de mâine indusă de pandemia de COVID-19 a determinat vasluieni să economisească tot mai mult. În primele zece luni ale acestui an, depozitele în lei și valută ale gospodăriile populației la băncile comerciale se ridică la suma de 239,9 milioane de lei. Ritmul lunar de economisire în perioada ianuarie – octombrie 2020 este de 23,99 milioane de lei.
Pandemia de coronavirus și criza economică tot mai accentuată cu care se confruntă mediul economic au determinat vasluienii să își facă economii substanțiale. Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în primele zece luni ale acestui an sumele economisite de vasluieni pe diferite instrumente financiare au crescut considerabil.
În luna octombrie 2020, disponibilitățile la vedere în lei ale gospodăriilor populației din județul Vaslui erau de în sumă totală de 691,4 milioane de lei. Pe același instrument financiar bancar, în ianuarie 2020, disponibilitățile la vedere ale populației erau de numai 548 milioane de lei.
In ceea ce privește disponibilitățile la vedere în valută sumele economisite de populație sunt semnficative. Dacă la începutul anului disponibilitățile la vedere în valută erau de 316,7 milioane de lei, la sfârșitul lunii octombrie 2020 sumele din bănci ale gospodăriilor populației au crescut la 400,4 milioane de lei.
Totodată, și în cazul depozitelor la termen în lei vasluienii au reușit să facă economii. De la depozite de 700,8 milioane de lei în ianuarie 2020, rezervele la termen s-au majorat în luna rieoctomb la 713,6 milioane de lei.
Nu în ultimul rând, singura scădere financiară s-a înregistrat pe segmentul depozitelor la termen în valută, unde sumele economisite au scăzut de la depozite de 360,8 milioane de lei în ianuarie 2020, la suma de 358,2 milioane de lei în cursul lunii octombrie a acestui an. La un simplu calcul, pe cele patru instrumente financiare bancare, economiile gospodăriilor populației din județul Vasui au crescut în primele zece luni ale acesui an cu 239,9 milioane de lei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.