Fri. Oct 15th, 2021

IPS Ignatie: ”Sfântul Apostol Andrei ne învață să nu ne atașăm atât de mult de o doctrină, cât de o Persoană”

2 min read

”Întâi Îl iubim pe Hristos, și apoi ne asumăm ceea ce El ne-a învățat”

Cu prilejul Sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Munteni de Sus, Protopopiatul Vaslui, cu prilejul hramului bisericii parohiale.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele protopop Adrian Chirvasă și părintele paroh Ionel Oatu.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul Hușilor a descris profilul duhovnicesc al Sfântului Apostol Andrei, așa cum se desprinde din paginile Sfintei Evanghelii:
«Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru» (Ioan 1, 40)
Memoria liturgică a acestei zile ne pune spre aducere aminte pe cel care a fost cel dintâi chemat la slujirea de Apostol și cel care, prin rânduială dumnezeiască, a propovăduit credința în Hristos, Cel răstignit și înviat, în ținuturile din Sciția Mică, care cuprindea și Dobrogea de astăzi.
Ne aducem aminte de Sfântul Apostol Andrei, Cel care ne-a născut în Hristos, de cel care este ocrotitorul României.
Sfântul Apostol Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul.
În momentul în care Hristos a trecut prin Galileea, Sfântul Ioan și-a ațintit privirea spre El, spunând: «Iată Mielul lui Dumnezeu». Sfântul Andrei este chemat de Hristos să Îl urmeze”, a spus IPS Ignatie.
Sfântul Apostol Andrei ne învață să nu ne atașăm atât de mult de o doctrină, cât de o Persoană. Noi nu iubim întâi învățătura lui Hristos, și apoi pe Hristos.
Părintele Arsenie Boca ne spune că «ideologiile nu au mamă și tată», adică ele sunt pur și simplu invenții ale minții umane fără nicio aplicabilitate concretă.
Sfântul Apostol Andrei a fost fascinat de o Persoană, de Hristos”.
Părintele Episcop Ignatie a evidențiat înrâurirea pe care a avut-o Sfântul Andrei în urma întâlnirii personale cu Domnul Hristos, sursă a entuziasmului și a bucuriei ce se cereau împărtășite și altora:
„După această descoperire a lui Mesia, Sfântul Apostol Andrei a fost atât de entuziasmat, încât s-a dus și l-a căutat pe fratele său, Petru. I-a mărturisit starea de plinătate a sufletului pe care a avut-o în urma întâlnirii cu Hristos: «L-am găsit pe Mesia».
Sfântul Ioan Evanghelistul folosește verbul «l-a găsit pe Petru», dovadă că Sfântul Andrei, în entuziasmul său, nu putea să mai zăbovească fără să îi împărtășească fratelui său întâlnirea minunată cu Hristos”, a adaugat IPS Ignatie.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.