Sun. Jun 20th, 2021

Primarii se plâng că încasează tot mai greu taxele și impozitele locale

2 min read

Tot mai multe primării din județul Vaslui au probleme în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor locale. Pe fondul pandemiei de coronavirus și problemele economice cu care se confruntă populația, încasările la bugetele locale au scăzut îngrijorător în ultimele luni. Cum nici transferurile de fonduri de la bugetul consolidat al statului nu sunt pe măsura nevoilor din teritoriu, multe UAT-uri au probleme financiare. În timp ce veniturile la dispoziția autorităților locale au scăzut, au apărut o serie de cheltuieli pentru achiziția de materiale și bunuri pentru protecția împotriva coronavirusului. Au fost distribuite materiale persoanelor vulnerabile, iar școlile au primit măști și dezinfectant pentru desfășurarea activităților în condiții normale.
Si comunele Hoceni si Garceni, spre exemplu, au fost afectate de acest virus. Am putea spune că în mediul rural lucrurile stau un pic mai bine, densitatea populației nu e ca la oraș, activitățile nu sunt realizate cu un număr mare de persoane. Însă, faptul că am redus activitățile de mișcare în teren a redus și încasările din taxe și impozite locale.
”Avem o reducere a colectării veniturilor la bugetul local undeva la 30% mai puțin decât ar fi normal. Este o scădere la care ne așteptam pe fondul pandemiei de coronavirus. Chiar zilele acestea vorbeam să trimitem iar casierul din casă în casă, respectând normele sanitare în vigoare, pentru că acum e mai greu cu derularea acestor acțiuni. Încercăm ca, până la sfârșitul anului, să ducem colectarea dacă nu la 100%, măcar la un procet de 85-90%”, a spus Sorin Scutelnicu (foto), primarul comunei Gârceni.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.