Sun. Jun 20th, 2021

IPS Ignatie: „Oricâtă preocupare am avea, nimic din ceea ce ține de lumea aceasta nu este sigur. Suntem siguri doar de ceea ce facem pentru sufletul nostru”

4 min read

În Duminica a XXVI-a după Rusalii (22 noiembrie 2020) Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie în localitatea Văleni, Protopopiatul Vaslui.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele protopop Adrian Chirvasă și părinții parohi Andrei Chiprian și Marius Ciovnicu.
În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre Parabola bogatului căruia i-a rodit țarina, explicând sursa comportamentului său egoist:
”Domnul Hristos nu i-a reproșat bogatului că s-a gândit să aibă grijă de roada îmbelșugată. Îi reproșează o altă atitudine a sa, discutabilă din punct de vedere moral.
Bogatul începe să aibă un dialog lăuntric. El se adresează sufletului său, spunând: «suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te». Bogatul a folosit excesiv adjectivul posesiv. Când un om face referință tot timpul la sine însuși, această atitudine trădează un păcat: egoismul.
Acest bogat a fost foarte egoist. S-a închis în sine însuși și se gândea că aceste bunuri materiale, pe care le-a dobândit, sunt veșnice, că nu sunt perisabile. Nu s-a gândit, nicio clipă, că va veni un moment în care le va pierde”, a spus IPS Ignatie.
Nu constituie o problemă morală faptul că Domnul i-a dăruit un rod îmbelșugat, sau că el era o persoană bogată.
Inalt Prea Sfinția Sa a afirmat că greșeala bogatului pornea din faptul că el se credea proprietarul vieții sale, fapt ce a născut în el mândria și egoismul. Este suficient să dispunem de inteligență, de un anumit statut social, să ne bucurăm de un anumit respect în comunitatea în care trăim, și ne transformăm în mici zei, în jurul cărora trebuie să rotească cei mici.
Ne-am dat seama de acest lucru mai ales în această vreme de pandemie. La începutul instaurării pandemiei, lumea era aproape hipnotizată și pătrunsă de o frică extraordinară ca nu cumva să rămână fără mâncare. Mulți se năpusteau asupra magazinelor. Această atitudine trădează o lipsă de credință și o frică nejustificată.
Puterea este cea care îl poate corupe foarte mult pe om. Îl poate schimba și transforma într-o fiară, fără ca el să își dea seama de acest lucru.
Sunt nenumărate situații în care oameni cu o anumită funcție, când cred că au puterea în mâinile lor și dispun de ceea ce este în jur, se comportă cu mândrie.
Ierarhul Hușilor a îndemnat pe cei prezenți să acorde o atenție sporită momentelor de reflecție asupra vieții interioare, amintind că suntem siguri, în această lume, doar de ceea ce facem pentru propriul suflet:
„Dialogul cu noi înșine – dialogul lăuntric cu mintea și inima noastră – ne poate spune exact cine suntem. Bogatul nu se putea minți pe sine însuși, nu putea să cosmetizeze lucrurile când vorbea cu sine însuși. De aici ne dăm seama ce fel de caracter era. Să fim atenți în momentele de reflecție și de meditație pe care le avem cu noi înșine. Să vedem cum îi vorbim sufletului. Aceea este starea spirituală reală a vieții noastre
Rostul Spovedaniei este acela că ne întâlnim cu noi înșine. Noi avem tendința de a fugi de noi înșine. În Spovedanie ne întâlnim cu toate neputințele noastre, cu deficiențele noastre și cu murdăria pe care o avem în suflet. Nu este ușor.
Spovedania este o confruntare cu noi înșine, cu universul nostru lăuntric, în care descoperim că nu suntem chiar atât de buni precum ne place să ne prezentăm celor din jur.
Este esențial să avem conștiința faptului că suntem trecători. Bunurile materiale – pe care Dumnezeu ni le dăruiește și care sunt o binecuvântare pentru fiecare – nu sunt veșnice.
Suntem siguri doar de ceea ce facem pentru sufletul nostru.
Să căutăm, în această perioadă de post și de pregătire pentru marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Hristos, să ne îmbogățim în Dumnezeu. Să facem fapte bune, să ne curățim sufletul prin Spovedanie și Împărtășanie, să Îl primim pe Hristos în ieslea sufletului nostru”, a adaugat IPS Ignatie, episcopul Husilor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.