Tue. Nov 30th, 2021

IPS Ignatie: „Intrarea în biserică a Maicii Domnului ne invită să ne asumăm responsabil pregătirea pentru Sărbătoarea Crăciunului”

2 min read

”In felul acesta Hristos se naste și în sufletul nostru”

Aseara, Inalt Prea Sfințitul (IPS) Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Vecerniei în Parohia Băcești, Protopopiatul Vaslui.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele protopop Adrian Chirvasă și părintele paroh Neculai Olariu, alături de preoți din parohiile învecinate
Ierarhul Hușilor a amintit de Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului și de faptul că, odată cu această sărbătoare, textele de slujbă conțin în miezul lor îndemnul de pregătire pentru Praznicul Nașterii Domnului.
Intrarea Maicii Domnului reprezinta ziua în care la strană încep să se cânte catavasiile Nașterii Domnului. Sunt cântări specifice din cadrul slujbei Utreniei, care sintetizează Taina întrupării Fiului lui Dumnezeu.
Nu întâmplător Părinții Bisericii au statornicit ca vestirea și chemarea la pregătire pentru marea sărbătoare a Crăciunului să aibă loc în această zi de praznic dedicat Maicii Domnului.
Așa cum Maica Domnului s-a pregătit de mică, copilă fiind, să Îl zămislească pe Dumnezeu-Fiul în pântecele ei, la fel, și nouă ni se cere să ne pregătim să Îl primim pe Dumnezeu în inima noastră.
Maica Domnului este numită, în slujbe, «chivot», «biserică sfințită» și «rai cuvântător» pentru că ea L-a avut pe Dumnezeu în pântecele ei, iar trupul ei sfânt, curat, a devenit ca o biserică în care Dumnezeu și-a găsit loc.
Maica Domnului a devenit un templu, după cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care ne spune că trupurile noastre sunt menite să devină «temple ale Duhului Sfânt», adică locașuri în care Dumnezeu să se sălășluiască.
Sărbătoarea Intrarii maicii Domnului in biserica ne invită să ne asumăm responsabil pregătirea pentru Crăciun, ca în felul acesta Hristos să se nască și în sufletul nostru.
Prin Taina Sfântului Botez am devenit biserici ale lui Dumnezeu, pentru că Hristos S-a așezat în adâncul inimii noastre atunci când am fost botezați și mirunși cu Sfântul și Marele Mir – când L-am primit pe însuși Duhul Sfânt în sufletul nostru.
La final, Părintele Episcop Ignatie a vorbit credincioșilor prezenți despre motivul pentru care a ales să poposească în parohia lor. Preasfinția Sa a ținut să mulțumească părintelui paroh Neculai Olariu, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de slujire, pentru întreaga activitate pastorală desfășurată până în prezent. În semn de prețuire, Ierarhul Hușilor l-a hirotesit întru iconom stavrofor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.